PRESCRIPTORES DEL LÍDER NORD-COREÀ

Ri Sol-ju i Kim Yo-jong: dues dones per a un dictador

L'esposa i la germana de Kim Jong-un trenquen la masculinitat del règim

zentauroepp40472470 in this may 10  2016  photo  north korean leader kim jong un171027141805

zentauroepp40472470 in this may 10 2016 photo north korean leader kim jong un171027141805 / Minoru Iwasaki

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS

Els assumptes de família poden ser molt àrids a Corea del Nord perquè Kim Jong-un també poda el seu arbre genealògic en temporada de purgues. El seu germà Kim Jong-nam va ser enverinat en un aeroport malaisi al desembre i el seu oncle i mentor Jang Song-thaek va ser col·locat el 2013 davant un escamot d’afusellament de bateries antiaèries. Però en el règim més testosterònic del planeta, dues dones aguanten grapades al nucli de confiança del jove dictador. Són la seva dona, Ri Sol-ju, i la seva germana, Kim Yo-jong. Les seves biografies són necessàriament un collage de retalls recollits de la premsa oficial, desertors i serveis d’espionatge sud-coreans. 

Sobre la «camarada Ri» van emergir les conjectures quan va ser fotografiada amb el líder el desembre del 2011 al funeral del seu pare, Kim Jong-il. Es desconeix tot de la seva vida anterior: uns asseguren que va ser cantant i altres sostenen que va ser animadora dels equips esportius nacionals que viatjaven per l’Àsia i que aquest pedigrí propagandístic va untar el casament amb Kim.

El matrimoni va tenir a l’agost al seu tercer descendent. L’abstracció del gènere és necessària perquè es desconeix si va ser un nen o una nena. Només se sap que la segona va ser una nena perquè Denis Rodman, l’exjugador de bàsquet de la NBA i íntim amic del dictador, ho va desvelar després d’una de les seves visites a Pyongyang. No serà estrany que el matrimoni segueixi augmentant la família fins que arribi l’home que necessita l’única dinastia leninista hereditària del món. 

Com una ‘influencer’

Ri ha trencat la tradició del clan. Kim Yong-il mai va mostrar en públic les seves quatre dones ni la seva nodrida descendència. La presència mediàtica de Ri és tan habitual que els seus escassos parèntesis estimulen debats sobre si està embarassada o ha sigut purgada. Ri, de trets suaus, és el més semblant a una influencer nord-coreana. El seu marit va aixecar anys enrere la prohibició de minifaldilles i talons i per aquesta via Ri ha renovat la moda nacional. La poderosa i mimada classe alta de Pyongyang escruta el seu vestuari per buscar inspiració. Ri no triomfaria a Milà o París, però el seu estil és revolucionari al país del formol. Un dissenyador nord-coreà ha creat una línia de falsificacions de les seves peces perquè les nord-corea­nes es puguin vestir com Ri. També se sap que li agraden les marques de luxe occidentals malgrat l’embargament internacional. Ri va ser fotografiada amb una bossa de Chris­tian ­Dior de 1.600 dòlars, l’equivalent a 16 salaris mitjans.

Fills d’una ballarina

Tampoc se sabien gaires coses de Kim Yo-jong fins que el seu germà gran la va col·locar mesos enrere al Politburó. Va néixer entre el 1987 i el 1989 i comparteix mare amb ell. Es tracta de Ko Yong Hi, la tercera i preferida esposa de Kim Jong-il. Va ser una ballarina nascuda al Japó i va integrar la prestigiosa Mansudae Art Troupe. Ni tan sols la diferència de quilos amaga la semblança entre els dos germans.

La seva vida ha transcorregut en paral·lel a la del dictador, des que van estudiar en un elitista col·legi internacional de Suïssa fins que van ser inclosos mesos enrere en la llista de sancionats pels Estats Units per cometre «seriosos abusos de drets humans». Els serveis d’espionatge asseguren que es va casar el 2015 amb el fill més jove de Choe Ryong-hae, el poderós secretari del Partit dels Treballadors.

Notícies relacionades

Michael Madden, un reconegut nordcoreòleg, ha explicat que exerceix d’assessora àulica del seu germà i gestiona les seves aparicions públiques: itinerari, calendari, logística i seguretat. Diuen que ella ha rentat la cara al florit culte a la personalitat amb tècniques occidentals que afavoreixen la seva imatge de proximitat. Estaria al darrere de l’amistat amb Dennis Rodman, de les visites als parcs d’atraccions per a joves o de les fotografies envoltat de pagesos o treballadors de fàbriques.

No és estrany que les meteòriques carreres com la de Kim Yo-jong tinguin un final abrupte i desgraciat en un sistema que sublima la desconfiança. És la seva condició de dona la que evita que sigui percebuda com una amenaça

Kim Jong-un i la seva dona, Ri sol-ju. / AP