PRIMERA DAMA AUSTRÍACA

Susanne Thier: una Sissí de dretes

La parella del flamant líder conservador Sebastian Kurz és una jove economista que treballa per al Govern

zentauroepp40546996 austria s foreign minister and leader of austria s centre ri171017172716

zentauroepp40546996 austria s foreign minister and leader of austria s centre ri171017172716 / ROBERT JAEGER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una sala plena a vessar, crits d’alegria i grans pancartes en color turquesa. A mitja tarda de diumenge passat, el flamant líder conservador austríac Sebastian Kurz pujava radiant a la tarima de la seva seu electoral per celebrar una victòria que el convertirà amb tota probabilitat en el pròxim canceller de la república transalpina i, amb tan sols 31 anys, en el mandatari més jove del món. Una mica més tard, després de confirmar-se el 31,6% dels vots obtinguts pel Partit Popular (ÖVP), Kurz i la seva parella, Susanne Thier, celebraven l’èxit amb un petó.

«Ambiciós», «noi prodigi», «carismàtic». La premsa austríaca i internacional ha descrit així la fulgurant trajectòria de Kurz. El seu carisma i popularitat li van permetre, al maig, aconseguir el control total del partit i construir, a imatge d’Emmanuel Macron a França, una candidatura clarament personalista amb membres independents aprovats pels conservadors. Però l’historial de Susanne Thier no es queda curt. Amb 30 anys, la nova primera dama austríaca també és un animal polític. Graduada en formació empresarial, treballa en l’equip d’una oficina del Ministeri de Finances. A més de l’alemany, parla anglès i francès.

Lluny dels focus

Fins ara, la parella havia esquivat els focus de la premsa rosa. Més enllà de les seves responsabilitats ministerials, tots dos havien aparegut junts en públic tan sols en actes polítics o altres esdeveniments tradicionals com el ball d’Any Nou que se celebra anualment a Viena. La premsa austríaca apunta que tant Kurz com Thier volen evitar tota exposició de la seva vida privada. «Ni els meus pares ni la meva parella tenen interès en la presència dels mitjans», va assegurar el líder conservador en una entrevista feta aquest estiu passat. «Vull ser mesurat per la meva feina», va apuntar.

Kurz i Thier estan junts des dels 18 anys, quan es van conèixer a l’escola i van començar la seva relació. Tots dos conviuen en un cinquè pis de lloguer al districte Meiding de Viena, a prop de la casa dels pares d’ell. 

L’altar espera

Notícies relacionades

Malgrat la seva ideologia conservadora i catòlica, no estan casats, tema pel qual alguns sectors els han preguntat. «Si algun dia em caso, serà un casament molt íntim al qual només hi assistiran la meva família i uns quants amics. I li asseguro que el partit no hi tindrà res a veure», va explicar ella. Fa cinc anys ho van planejar però van haver de cancel·lar els seus plans quan Kurz va ser nomenat ministre d’Exteriors.

En els últims dies, s’ha vist Thier saludar afectuosament Philippa Strache, casada amb el líder del partit ultradretà FPÖ, Christian Strache. Aquesta aparent proximitat i sintonia ha portat els mitjans austríacs a especular sobre una futura coalició ultraconservadora entre els dos partits. No obstant, des de l’ÖVP han negat que aquesta relació sigui estreta: «Són conegudes, no es pot dir que siguin amigues». 

Temes:

Àustria