Hollywood va deixar el seu fusell

Després de la matança de Las Vegas, molts famosos han tornat a alçar la veu en favor del control d'armes.

zentauroepp37461978 89th academy awards   oscars awards show   jimmy kimmel host171005193515

zentauroepp37461978 89th academy awards oscars awards show jimmy kimmel host171005193515 / LUCY NICHOLSON

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En un país que fa menys de cinc anys va veure 20 nens assassinats a trets en una escola i va ser incapaç d’unir-se per aconseguir canvis en les lleis de control d’armes quedava poc lloc per a l’esperança. Però després que diumenge passat Las Vegas se sumés a l’atles tràgic dels tirotejos massius als Estats Units, han tornat a sonar amb força nombroses veus que reclamen menys oracions i més acció política i legislativa.

Pocs ho han fet amb més emoció i contundència que Jimmy Kimmel, el presentador televisiu i mestre de cerimònies dels últims Oscar. Nascut a Las Vegas, Kimmel no va poder contenir les llàgrimes dilluns quan va dedicar el monòleg d’obertura del seu programa nocturn a la cadena ABC a la tragèdia. Van ser gairebé 10 minuts amb un llenguatge tan emocional com contundent. «Llegeixo comentaris de la gent que diu que això és terrible però no hi ha res que puguem fer. Hi estic en desacord», va dir. «Hi ha moltes coses que podem fer i no fem. I és interessant, perquè quan algú amb una barba ens ataca punxem telèfons, invoquem vetos de viatge, construïm murs. (...) Però quan un nord-americà compra una pistola i mata altres nord-americans no hi ha  res que puguem fer. (...) Assumeixo que l’argument és que els nostres pares fundadors volien que tinguéssim AK-47s».

 

 

 

 

Un nou paper

El còmic com a veu de la consciència social no és nou als Estats Units. Però Kimmel està portant aquest rol a un nou nivell, sense por de parlar i de personalitzar, com ha fet recentment utilitzant el cas de la greu malaltia congènita cardíaca del seu fill per defensar la reforma sanitària d’Obama i acusant de «mentider» un senador republicà que va promoure l’últim fallit intent conservador de demolir-la.

En el cas de les armes, Kimmel ha denunciat el president Trump, els líders conservadors a les dues cambres i «un nombre de legisladors que no faran res perquè l’Associació Nacional del Rifle té les seves pilotes agafades amb un clip per a bitllets». I ha posat a sobre de la taula algunes de les seves flagrants accions, com la firma presidencial el mes de febrer passat d’una llei que permet a gent amb problemes mentals comprar armes, el rebuig després de la matança que va tenir lloc a Orlando a una proposta que hauria ampliat els controls de l’historial de potencials compradors d’armes o l’intent que s’aprovés una norma que permetria adquirir-ne als que són tan sospitosos de terrorisme com per no poder volar. «Han enviat els seus pensaments i oracions [per Las Vegas] i és bo, ho han de fer», denunciava dilluns Kimmel. «Han de resar perquè Déu els perdoni per deixar que el 'lobby' de les armes dirigeixi aquest país».

Altres, sense l’avantatge de tenir el seu propi programa per esplaiar-se, han fet servir les xarxes socials. Una ha estat Ariana Grande, que demanava «amor, unitat, pau i control d’armes» després que un terrorista suïcida convertís el seu concert a a la ciutat de Manchester en una altra massacre. També la cantant Lady Gaga, recordant a Trump i a altres líders republicans que «els que tenen el poder de legislar tenen les mans tacades de sang». Una altra ha sigut Bette Midler, que ha penjat l’enllaç a una peça de 'The New York Times' titulada' 477 dies. 522 tirotejos massius. Cap acció del Congrés'. I també John Legend Debra Messing remetent a un article de 'Vox' sobre com la confiscació de 650.000 armes de foc a Austràlia va contribuir que caiguessin un 57% els suïcidis i un 42% els homicidis.

Julianne Moore i George Clooney, membres d'Everytown for Gun Safety. / ettore ferrari (efe)

Més enllà dels tuits

I l’activisme en favor del control va molt més enllà dels tuits, o de gestos com el de Gigi Hadid, que al seu compte d’Instagram, amb gairebé 36 milions de seguidors, va intercalar entre les seves fotos un missatge de Gloria Steinem suggerint que a qualsevol home jove que pretengui comprar una arma se’l sotmeti al mateix procés que a les dones joves que volen avortar.

Però pocs a Hollywood han contribuït més a la mobilització que Julianne Moore, que després de la matança a l’escola de Sandy Hook (2012) es va unir a l’organització Everytown for Gun Safety i va promoure un consell creatiu al qual s’han sumat 140 actors, músics, artistes, dissenyadors i escriptors. Entre molts altres, George Clooney, Meryl Streep, Michael Stipe, Jennifer Aniston, Jeff Bridges, Kim Kardashian i Emma Stone.

Notícies relacionades

En aquest consell hi ha Roseanne Cash, la filla de Johny Cash. En un article publicat a 'The New York Times' recordava les amenaces de mort que ella i altres músics van rebre, només sis dies abans de la massacre de Las Vegas, en un tour que pretenia conscienciar sobre la necessitat d’acabar amb la violència de les armes de foc.

La massacre de Las Vegas, no obstant, ha obert els ulls a alguns dels artistes del gènere. Caleeb Keeter, guitarrista a la Josh Abbott Band, que va tocar en el festival, va tuitejar dilluns: «He sigut un defensor de la segona esmena. Fins al que va passar aquest diumenge. No puc expressar fins a quin punt estava equivocat», i va recordar que les armes legals que tenia la seva banda es van demostrar «inútils» diumenge passat. L’esperança, i la veu, no s’han perdut.