Trump i els famosos que espremen l'oliva de la discòrdia

L'ofensiva del president dels EUA a l'oliva espanyola no arronsa elaboradors d'oli com Andrés Iniesta, Bertín Osborne o Cayetano de Alba

zentauroepp40088552 andres iniesta en su vi edo fotografia jose manuel gonzalez170915132714

zentauroepp40088552 andres iniesta en su vi edo fotografia jose manuel gonzalez170915132714

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

L’'America first' de Donald Trump ja té víctima espanyola: l’oliva. El republicà ha posat el mode antidúmping i dona la llauna amb el fet que es ven per sota del preu de mercat gràcies a les "injustes" subvencions que rep de Brussel·les.

Mentre els oliverers discuteixen què fer -el 2016 els van facturar als EUA 65 milions d’euros-, Amèrica del Nord segueix regant la meitat de les seves amanides amb oli d’oliva espanyol. Una porció d’aquest èxit se l’emporten els seus ambaixadors, sigui per la qualitat del producte o per la celebritat dels seus apòstols.

Per al cos i la cara

Centrem-nos en aquests últims. Al cap del rànquing de les celebritats olieres figura Carlos Falcó, ex d’Isabel Preysler. "A la meva nòvia [esposa des del juliol passat] li agrada posar-se el meu oli per la cara i el cos abans de dormir", ufaneja el marquès de Griñón, referint-se a Esther Doña, 42 anys més jove que ell. Un reclam estimulant, ¿eh? Falcó va posar en marxa una moderna almàssera a principis d’aquest segle on van néixer els seus AOVE, com el premiat Oleum Artis, que mescla picuals i arbequines de la seva finca de Malpica de Tajo (Toledo). Com que al cavaller no li sobra energia -té 80 anys-, les regnes les porta la seva filla Xandra, que ha arribat a exportar un 50% de la producció a 28 països.

A la franja dels oliers amb títol hi ha Cayetano Martínez de Irujo. Després d’una vida erràtica dedicada a l’hípica, el comte de Salvatierra sembla disposat a defensar els productes de Casa de Alba Fine Food. Entre ells, l’AOVE Reserva Familiar Casa de Alba, un oli d’olives picual procedents de la finca Buenavista, al Carpio (Còrdova). En tres anys ha sigut considerat pels Evooleum Awards com un dels 100 millors olis del món. 

La meva olivera és la teva

Un altre apòstol és Bertín Osborne, que exerceix més de perfecte amfitrió que d’aristòcrata però que és el primogènit del vuitè comte de Donadío de Casasola. Així s’anomenen les seves bodegues, que el 2009 es van aliar amb el Grup Ybarra per produir vi -que li va anar malament- i oli. Ybarra va sortir-ne el 2011, i enguany s’ha produït la tercera modificació accionarial: el cantant i la seva dona, Fabiola, en segueixen tenint el 55% i destinen els guanys a la fundació d’ajuda a les famílies de nens amb paràlisi cerebral.

Oliveres i oli supersingulars són els de la família Botín. A la ciutat financera del Grupo Santander a Boadilla del Monte (Madrid) tenen una col·lecció de 1.100 oliveres procedents de Las Alpujarras, Tarragona, Portugal, Calàbria i Creta. Unes 420 són mil·lenàries (per les més antigues poden pagar-se fins a 40.000 euros al mercat internacional) i entre elles hi ha Santander, amb 1.200 anys, el genoma de la qual ja s’ha seqüenciat. Recol·lecten una a una les olives i, abans de dues hores, arriben a l’almàssera per elaborar un fluid que regalen a clients especials.

Un altre productor noble (de cor) és Andrés Iniesta. Tres anys després de debutar com a vinater, el capità del Barça va crear la seva pròpia marca d’oli, Corazón Loco Oleo Bodegas Iniesta, 100% d’arbequines cultivades a la seva finca El Carril, a Fuentealbilla. I hi ha Vicente Todolí, exdirector de la Tate Gallery, a la finca del qual a la vall de Gallinera (Alacant) elabora Tot Oli amb camamilla, picual, arbequina i blanqueta.

Aventures sense recorregut

Notícies relacionades

També n’hi ha hagut que han iniciat l’aventura amb ímpetu, les seves ampolles van acumular pols i ho van deixar estar. "Es creuen que fer oli és bufar i fer ampolles", es dol un expert del sector. Casos com el d’Alejandro Sanz, que va llançar el Sombra by Alejandro Sanz amb olives procedents del Sueño de los Parrales, la finca que posseeix a Jarandilla de la Vera (Càceres). O Antonio Banderas, que va comprar la meitat de les accions d’Anta Bodegas de Ribera del Duero -en concurs de creditors- i ara treu el seu "jo verdader" dissenyant roba.

Donald Trump no té aquest tipus de propagandistes. Brad Pitt i Angelina Jolie, que segueixen elaborant el seu oli Miraval, ja no són marca i a sobre el produeixen al château de Correns, a la Provença, amb oliva "injustament" subvencionada.