Manolo Blahnik i l'huracà Harvey

zentauroepp23620740 shoe designer manolo blahnik talks to reuters during an inte170901124444

zentauroepp23620740 shoe designer manolo blahnik talks to reuters during an inte170901124444 / SUZANNE PLUNKETT

2
Es llegeix en minuts

La idea de Melania Trump de visitar la devastada Texas a bord d’uns 'stilettos' adoba encara més la tesi que els inquilins de la Casa Blanca toquen poc de peus a terra. Poques vegades un 'outfit' havia despertat tant interès comú entre politòlegs i cronistes de moda des de la jaqueta de Chanel que portava Jackie Kennedy el dia del magnicidi –també– a Texas.

L’autor del polèmic parell de sabates és Manolo Blahnik, (La Palma, Canàries, 1942), la reputació del qual, afortunadament, és immune a l’inapropiat ús polític que facin de les seves creacions. A més, aquests dies està concentrat en la celebració dels seus 45 anys en la professió amb una antològica, 'The Art of Shoes' ('L’art de les sabates'), una mostra amb 212 parells que viatgen per capitals del món, i la imminent estrena de Manolo: 'The Boy Who Made Shoes for Lizards' ('Manolo: el xaval que va fer sabates per a sargantanes'), un documental dirigit per l’editor de moda Michael Roberts el títol del qual al·ludeix a la seva mania infantil de fer sabates amb paper de plata a tot rèptil que rondés pels seus dominis.

La flotus, una més

Melania va esmenar aviat la badada –va baixar de l’Air Force One en vambes–, i Blahnik passarà a la història per altres mentores. De mare canària i pare txec, va ser descobert en els anys 70 per la llavors editora del 'Vogue USA', Diana Vreeland –«concentra’t en les extremitats», li va aconsellar ella–; i convertit en tòtem gràcies a propagandistes com Sarah Jessica Parker a 'Sexo en Nueva York', la Madonna precabalística –«tenir uns 'manolos' és millor que tenir sexe»– i fins i tot Lady Gaga, que canta allò d’«estimo aquests 'manolos'» a la seva cançó 'Fashion'.

Fama a desgrat seu

Notícies relacionades

 Les seves sabates costen entre 500 i 4.000 euros el parell, i han marcat el pas d’estrelles com Uma Thurman, Julia Roberts o Naomi Campbell i d’influents com la despareguda Diana de Gal·les i Victoria Beckham, encara que les seves clientes favorites són les models Kate Moss i Iman –viuda de David Bowie– i l’editora del 'Vogue USA' Anna Wintour, amiga des de la seva joventut a la qual va dissenyar-ne uns a la seva glòria.

Però Manolo, que insisteix que només és «un dibuixant de sabates», assegura detestar la paraula celebrity, l’esgarrifa tant com els selfies («són per a narcisistes»). Només li interessa la bellesa. Avui, l’actiu septuagenari que resideix a Bath, al sud-oest d’Anglaterra, ha après a delegar, però ha sigut l’únic que ha dibuixat els seus esbossos i ha esculpit en fusta els prototips abans que superessin a Itàlia més de 50 processos de producció.