'Despacito' s'incrusta ràpid

La cançó del músic porto-riqueny s'acaba de convertir en la primera en espanyol número u en vendes a tot el món, incloent-hi els Estats Units. El vídeo de tres joves italians fent conya a costa de l'encomanadís tema s'ha fet viral

Despacito sincrusta ràpid_MEDIA_1

Despacito sincrusta ràpid_MEDIA_1 / TÀSSIES

4
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

Tres joves italians van en un cotxe i sona a la ràdio 'Despacito', el mega 'hit' de Luis Fonsi i el seu compare Daddy Yankee. El que va al seient del darrere pregunta si és Enrique Iglesias. Li diuen que no, però ell assegura que tota aquesta classe de cantants li semblen Enrique Iglesias. Suggereix canviar d'emissora, però li responen que no hi ha res a fer, que 'Despacito' deu estar sonant en totes. A tots tres els fa fàstic la cançó i ho expressen de manera vehement, però només deixen de malparlar-ne per posar-se a cantar 'Despacito' a plena veu. És evident que la cançó els repugna i els fascina al mateix temps, perquè la canten com a disgust, però se la saben de memòria. Al final, el conductor acaba utilitzant el cul del copilot per practicar una peculiar percussió. Tot això transcorre en un hilarant vídeo que corre per Youtube i que resumeix a la perfecció el que és 'Despacito', una cançó espantosa que se t'incrusta a les neurones i de la qual no et pots desprendre, fins a arribar al punt d'anar-la cantussejant pel carrer en veu baixa, com li ha passat a l'autor d'aquestes línies.

Com la 'Macarena' de Los del Río o l''Aserejé' de les Ketchup, 'Despacito' és una d'aquestes invencions musicals perverses que atrapen l'oient i se n'apoderen, com els lladres de cossos de la pel·lícula de Don Siegel (amb 'remakes' a càrrec de Philip Kaufman, Abel Ferrara i un director alemany del nom del qual no em vull recordar). La invasió de les ments avança ràpidament i eficaçment, fins que 'Despacito' és número u de vendes a tot el món -incloent-hi els Estats Units, on se'n distribueix una versió especial amb la col·laboració de Justin Bieber- i es fa viral: poden comptar-se amb els dits d'una mà les persones que encara no s'han vist exposades a aquesta maledicció, exceptuant, és clar, els que tinguin la sort de viure en altres planetes.

Saló de ball que fa olor de sexe

A part de la categoria enganxosa del tema, no hi ha gaires més explicacions per al seu èxit, com tampoc n'hi va haver per a 'Macarena' i 'Aserejé'. Hi ha moltes altres cançons de reggaeton o ritmes similars que podrien haver aconseguit el triomf i que no ho van fer. ¿Què té 'Despacito' que no tinguin peces semblants de tota aquesta gent que a l'italià del cotxe li semblen Enrique Iglesias?

El videoclip està bé, però tampoc té res de particular: Luis i Daddy canten envoltats de ties bones en un entorn paradisíac i un saló de ball que fa olor de sexe. O sigui, que és com tots els de Pitbull. Això sí, no fa falta tunejar els cantants -com van haver de fer els americans amb la 'Macarena', omplint el clip de dones boniques i estrofes en anglès i amagant Els del Río tant com fos possible, per no espantar el públic- i, com a màxim, n'hi ha prou d'inserir-hi Justin Bieber de tant en tant per tranquil·litzar els ianquis més xovinistes.

I a tot això, ¿qui és aquest Luis Fonsi? Doncs el pseudònim de Luis Alfonso Rodríguez López-Cepero, porto-riqueny de 1978 trasplantat a Orlando, Florida, als 10 anys i sense saber ni una paraula d'anglès. De petit, era fan de Menudo, el grup infantil pel qual havia passat Ricky Martin. En l'adolescència va aconseguir una beca de l'Escola de Música de la Universitat

Notícies relacionades

Estatal de Florida, on es va integrar al cor, i no va trigar gaire a començar a guanyar-se la vida amb la música (o amb el que ell i els seus seguidors creien que era música). Aquí on el veiem, l'home ha gravat un munt de discos: 'Comenzaré' (1998), 'Eterno' (2000, any en què canta per al Papa en el seu Jubileu i col·labora amb Christina Aguilera en el seu primer disc en espanyol)-, 'Amor secreto' (2002), 'Abraza la vida' (2003), 'Paso a paso' (2005), 'Palabras del silencio' (2008), 'Tierra firme' (2011) i (2014, any en què col·labora amb Juan Luis Guerra).

Dues dones que es diuen López

Paral·lelament, el nostre home coneix l'amor amb dues dones que es diuen López, la mexicana Adamari (2006-2009) i l'espanyola Águeda, amb qui té una filla que es diu Mikaela nascuda el 2011. Suposo que algú va comprar tots aquells discos, encara que jo no conegui ningú que ho fes, però l'èxit massiu no el va obtenir el senyor Fonsi fins que es va treure de la màniga, el gener d'aquest any, el seu infecciós tema 'Despacito'. ¿Sabíeu que el 15 de setembre és el Dia Internacional de Luis Fonsi? Doncs jo tampoc, però això és el que hi ha, i me n'alegro per ell, encara que crec que abans hauria d'haver-se institucionalitzat el Dia Internacional d'Armando Pérez, en art -o el que sigui que faci- Pitbull, que per a alguna cosa és el rei de Miami i Fonsi ja triga a demanar-li un duet.