Encadenada al drama

L’expresidenta sud-coreana ha hagut de declarar aquesta setmana com a investigada en el cas de corrupció de ‘La Rasputina’ a petició de la fiscalia de Seül després que el Tribunal Constitucional la desposseís d’immunitat. 

zentauroepp37798861 tassies170324155111

zentauroepp37798861 tassies170324155111 / TASSIE

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Park Geun-hye ha generat més història de la que els sud-coreans han pogut pair. Cinc anys enrere va ser la primera dona que va arribar a la presidència de l’Estat i aquesta setmana s’ha convertit en el primer inquilí de la Casa Blava expulsat en 30 anys de democràcia. Els seus biògrafs tindran teca perquè no hi caben més vides en 65 anys.

El Tribunal Constitucional ha acabat amb l’agonia política de Park aprovant amb unanimitat el seu impeachment per un escàndol de corrupció i liquidat uns mesos en què el més delirant a la península passava al sud del paral·lel 38. També aquest mèrit haurà de ressenyar una biografia que començarà forçosament en el seu pare. Park Chung-hee va conquistar el poder el 1961 amb un cop d’Estat i encara és una figura divisòria. Ningú discuteix els seus èxits: va trobar un país devastat per la guerra i el va deixar en la cúspide econòmica continental. Tampoc es discuteixen les seves vergonyes: va aixafar qualsevol esbós de dissensió, va torturar i va executar presoners polítics i va demorar l’arribada de la democràcia. Es discuteix què pesa més en el balanç. 

ATEMPTAT

Les desgràcies se li van acumular a l’adolescent Park en la seva primera estada a la Casa Blava. Un japonès amb pèssima punteria va matar la seva mare quan apuntava al seu pare el 1974. Park va haver d’assumir les tasques de primera dama amb només 23 anys i d’aquell temps són les fotos atenent amb solemnitat els caps d’Estat estrangers. Cinc anys després va ser assassinat el seu pare pel seu cap de seguretat. La devastada Park va trobar consol en Choi Tae-min, líder d’una secta coneguda com l’Església de la Vida Eterna que defensava un poti-poti de cristianisme, budisme i choendoisme local. Choi li va prometre que a través d’ell podria contactar amb la seva mare. Wikileaks va mostrar que l’ambaixador nord-americà ja alertava llavors que Choi tenia «un control absolut sobre el cos i l’ànima» de Park.

CICATRIU A LA GALTA

Van seguir anys que Park ha descrit com «una vida normal» fins que la crisi dels mercats asiàtics als 90 la va convèncer que el país necessitava novament la seva estirp. No va ser fàcil. Va perdre les primeres eleccions i va patir l’atac d’un desequilibrat amb un ganivet del qual conserva una cicatriu a la galta. La seva victòria final en les eleccions presidencials per una majoria aclaparadora semblava el final feliç a una odissea de tragèdies.  Que fos la primera dona desborda l’anècdota perquè Corea del Sud és el país del món desenvolupat amb més desigualtat de gèneres. Les dones pateixen discriminacions socials i laborals diàries i Park va convulsionar aquest ecosistema: enginyera, soltera i admiradora de Margaret Thatcher i Hillary Clinton. Corea del Sud tenia, finalment, algú amb arrestos per agafar el volant d’una economia declinant i lidiar amb els excessos del nord. Llavors es recordava que quan li van comunicar l’assassinat del seu pare va reaccionar preguntant si la frontera estava assegurada. Només els seus detractors subratllaven el seu elitisme anomenant-la«la reina de gel».

'LA RASPUTINA'

Notícies relacionades

Del seu lustre a palau se’n recordaran pocs èxits. Després d’haver criticat la «tradicional política d’homes» només va escollir dues dones per als seus 18 ministeris. Les crítiques li van ploure el 2004 quan va trigar set hores a reaccionar a l’enfonsament del vaixell Sewol que va causar 304 morts. I el país va entrar a finals de l’any passat en la tempesta que li ha costat el càrrec. L’examen dels ordinadors d’una vella amiga de Park va demostrar que rebia informes classificats i corregia i supervisava els seus discursos en matèries tan sensibles com polítiques econòmiques i de defensa. L’amiga, Choi Sool-sil, és la filla d’aquell tèrbol pastor. La premsa ha assegurat que la coneguda com La Rasputina exercia un poder xamànic sobre Park i dirigia des del seu vestuari fins a què fer amb Corea de Nord. Choi hauria creat un grup secret conegut com Les vuit fades que gestionava el poder a l’ombra. També va esprémer les principals multinacionals perquè nodrissin amb 70 milions de dòlars un parell de fundacions. La lectura de la premsa va ser durant setmanes un desafiament a la realitat. 

HORITZÓ FOSC

Park Geun-hye està sent jutjada per la seva connivència amb Choi i el seu horitzó és fosc. És probable que uns quants anys a la presó amaneixin una biografia encaminada una altra vegada cap al drama. L’alegria d’aquella victòria electoral celebrada amb el celebèrrim Gangnam style entonat pel raper PSY només va ser un parèntesi. Avui fins i tot les organitzacions animalistes li critiquen que abandonés els seus deu gats a la Casa Blava. H