HEREU CONFLICTIU

Lapo Elkann: el milionari indomable

El nét de Gianni Agnelli és una joia. No ha fet els 40 i la seva vida dóna per a un tractat de gamberrades. L'última: simular el seu segrest

zentauroepp36451858 file photo   fiat heir lapo elkann arrives at the 2010 vanit161201123227

zentauroepp36451858 file photo fiat heir lapo elkann arrives at the 2010 vanit161201123227 / A Danny Moloshok Reuters

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Amb un patrimoni estimat en 750 milions d'euros, no li faltava de res, encara que, en vista del que ha passat al llarg de la seva vida, potser sí que li falten algunes coses. «¿S'adona del que signifiquen 10.000 euros per a cadascun de nosaltres?», es preguntaven atònits dimarts passat els empleats de Fiat, quan des dels EUA va arribar la notícia que Lapo Elkann, de 39 anys, un dels néts de Gianni Agnelli, havia sigut arrestat per haver simulat el segrest de si mateix.

Segons una trucada telefònica que va rebre la família, el suposat segrestador era una transsexual de 29 anys, que demanava la nimietat de 10.000 euros pel seu alliberament. En realitat només eren els diners necessaris per prosseguir dos desenfrenats dies de gresca, a base de sexe i drogues.

Només és l'últim capítol d'una família marcada pel dolor. El pare de Gianni Agnelli va morir quan el seu fill i futur president de Fiat només tenia 14 anys. Edoardo, el seu únic fill mascle, que sempre havia viscut apartat de la família i submergit en sorprenents rampells místics, es va suïcidar llançant-se d'un pont d'una autopista del nord d'Itàlia als 46 anys, després d'haver sigut arrestat i absolt a Kenya (1990) per possessió de drogues, país on s'estava desintoxicant i prestant els seus serveis a una comunitat de nens. Giovanni Alberto, conegut com a Giovannino, fill d'Umberto Agnelli i nebot de Gianni, que anava per a hereu de la primera indústria italiana, va morir d'un càncer llampec als 36 anys. El càrrec de FAC, la nova Fiat-Chrysler guiada per Sergio Marchione, va passar així a John Elkann, fill de Margherita, germana del president. És el mateix Marchione que el 2007 s'havia oposat a una tornada de Lapo a Fiat, adduint que dirigir una empresa comporta responsabilitats.

No és la primera vegada que Lapo omple les pàgines de la premsa de successos, del cor, de la moda i de les xafarderies. El 2005 i a Torí, llavors capital de Fiat -actualment la indústria està repartida entre Itàlia, Holanda, el Regne Unit i els EUA-, li van salvar la vida pels pèls després de dies d'altres festes amb diversos transsexuals.

CRIDAT A TRIOMFAR

No obstant, des dels començaments, la seva vida semblava llançada a ocupar algun lloc important en les indústries de la família, com així va ser. Nascut a Nova York, es va diplomar en Lletres a París i es va llicenciar en Relacions Internacionals a Londres. Va fer la mili i, seguint una tradició familiar, va entrar a treballar en una de les empreses com a simple obrer, amb el pseudònim de Lapo Rossi, i fins i tot va participar en les vagues per millorar els salaris.

En els anys successius va aprendre l'art de dirigir en diverses empreses internes i externes el grup Fiat i el seu oncle Gianni el va col·locar fins i tot com a assistent personal del seu amic Henry Kissinger. A poc a poc, va començar a escalar en la marca, principalment en l'àmbit de la comunicació del grup industrial destinada al segment de població més jove, i cuidava les presentacions en públic d'alguns models. Va obtenir el càrrec de responsable de la promoció de Fiat, Lancia i Alfa Romeo i es va responsabilitzar del llançament mundial del nou Fiat 500.

Notícies relacionades

Va crear una societat encarregada de personalitzar els productes de l'empresa: un Ferrari de color camuflatge, un avió personal de blau elèctric, ulleres de només fibra de carboni, una línia de roba i una altra de rellotges, accessoris domèstics i automobilístics, joies, bicicletes, patins per desplaçar-se a les ciutats.... i va fundar la seva empresa, Italian Independent Group, a més d'entrar en els consells d'administració de diverses societats i rebre premis per les seves idees innovadores.

La premsa del cor li ha atribuït nombroses nòvies, des de l'actriu Martina Stella fins a la multimilionària kazakh Goga Askenazi. L'última hauria sigut, per pocs mesos, la model alemanya Shermine Shahrivar, idil·li trencat el setembre passat. Aquest dimecres, després de l'arrest a Nova York, ella li va escriure: «Fins que no caus fet miques, no saps de quina pasta estàs fet, et dóna l'impuls de reconstruir-te una altra vegada, més fort que mai». Molts ho esperen.