L'estrella que no volia deixar rastre

fcasals36331514 mas periodico placa freddie mercury161118123617

fcasals36331514 mas periodico placa freddie mercury161118123617

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE

Una placa blava a la façana d'una modesta vivenda al suburbi londinenc de Feltham, a prop de l'aeroport de Heathrow, indica que allà hi va viure Freddie Mercury. Ho va fer molt breument, quan va arribar amb la seva família a Anglaterra procedent de Zanzíbar. Alguns veïns de llavors encara recorden el sorollós adolescent, que a les nits d'estiu practicava amb la guitarra al jardí, o a la seva habitació amb la finestra oberta.

La placa, inaugurada el setembre passat per la seva germana, Kashima Cooke, i el guitarrista Brian May, és un dels pocs records existents que rendeixen homenatge al cantant, malgrat la seva immensa popularitat. Els fans de Mercury no tenen una tomba on anar de pelegrinatge, a encendre esplemes, posar flors o muntar un sarau. El cantant va demanar expressament en el seu testament que el seu cos fos incinerat i va deixar encarregat a Mary Austin que fos ella, exclusivament, la que disposés de les cendres en secret. La seva amiga de l'ànima ha complert al peu de la lletra aquesta promesa, que no devia ser gens ben rebuda per la família de Freddie.

Notícies relacionades

Fa uns anys va aparèixer un equívoc monòlit al cementiri de Kensal Green, a l'oest de Londres, on estava inscrit el verdader nom de l'artista, Farrokh Bulsara. Pocs dies després, Mary el va desmuntar i va negar en rotund que les cendres de Freddie hi estiguessin enterrades. També ha jurat que mai revelarà on es troben.

Potser la millor manera de buscar el rastre de l'estrella és mirar al cel. Des del mes de setembre passat hi ha un asteroide, el 17473, que porta el seu nom. D'acord amb la Unió d'Astronomia Internacional, 'Freddiemercury' és una de les roques més fosques del sistema solar. Va ser descoberta per un astrònom belga el 1991 i està situada a l'altre costat de Mart, a molts milers de quilòmetres. Això de l'asteroide va ser la manera de celebrar el que hauria sigut el 70è aniversari del cantant.