Cher

Una jove de 70

La cantant i actriu, icona pop i gai, compleix set dècades i, veient-la, costa de creure. Aquí repassem la seva història

Fa gairebé 70 anys que es mou sobre els escenaris; ho ha fet tot en el teatre

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de fa unes dècades, Cher sembla retrocedir un any amb cada nou aniversari. Divendres que ve en compleix 70, però ningú ho diria per la seva cara neta d'arrugues, que no fa justícia a un recorregut vital i artístic ple d'emocions.

Nascuda a El Centro, Califòrnia, el 1946, Cherilyn Sarkissian La Pierre (aquest és el seu nom complet) es va donar a conèixer com a cantant de la mà de Salvatore Sonny Bono, amb qui es va casar el 1964 i, un any després, va obtenir els seus primers èxits: I got you babe i Baby don't go. La parella es va fer popular amb les seves harmonies pop, però també com a duo còmic en un programa televisiu dels anys 70.

A mitjans d'aquella mateixa dècada es van divorciar i Cher es va llançar a la seva carrera en solitari; sense problemes, perquè va tenir èxits als anys 70 (Take me home), als 80 (If I could turn back timeAfter allJust like Jesse James) i, sobretot, als 90, quan es va convertir en estrella dance-pop gràcies a la recargolada producció vocal de Believe.

Suport al col·lectiu LGBT

En el nou segle, Cher encara ha tingut els seus hits: material pensat per arrasar a les pistes dels clubs gais, on BelieveReal love i Strong enough són himnes. L'artista és icona de la comunitat homosexual, entre altres motius, pel seu suport decidit a la causa dels drets del col·lectiu LGBT.

Un dels seus fills, Chaz, fruit del seu matrimoni amb Sonny Bono, va néixer home dins d'un cos de dona anomenada Chastity. Va completar la seva transició el 2008. Cher té un altre fill, Elijah Blue Allman, nascut el 1976, resultat del seu matrimoni un any abans amb el músic de rock del sud Greg Allman; al cap de 10 dies de casar-se Cher va sol·licitar el divorci, entre rumors que l'havia deixat abandonada entre drogues i alcohol en la lluna de mel.

La cantant no ha tornat a trepitjar l'altar, encara que es va parlar que ho faria de la mà del seu últim nòvio, el guionista de còmics Ron Zimmerman, segons ella el primer home de més de 30 amb qui ha sortit (té 12 anys menys). Ella sempre ha preferit els homes molt més joves: als anys 80, per exemple, va sortir amb un trio d'actors de vint-i-pocs anys, Tom Cruise, Val Kilmer i Eric Stoltz, que per cert interpretava el seu fill a la pel·lícula Máscara.

A prop de l''EGOT'

Encara que ja va rodar un film als anys 60 (el fracassat Chastity), no va ser fins als 80 que Cher es va posar de debò amb la seva carrera de cine. Va ser nominada a l'Oscar pel seu paper a Silkwood (al costat de Meryl Streep) i va tornar a ser-ho amb Encís de lluna, però aquesta vegada, a més, es va emportar l'estatueta. I amb tot mereixement: estava esplèndida com la jove viuda enamorada del germà (Nicolas Cage) de l'home amb qui, en principi, s'havia de casar (Danny Aiello). Després d'aquell paper, no obstant, només va aconseguir un altre paper bo de veritat: de mare soltera (de Winona Ryder i Christina Ricci) a Sirenas.

Notícies relacionades

A més de l'Oscar, Cher ha gua-nyat un Emmy (al millor programa de varietats per Cher: The farewell toursouvenir de la seva gira de suposat comiat dels escenaris de mitjans dels dosmils) i un Grammy (a la millor gravació dance per Believe). Només li falta el Tony teatral per fer el Grand Slam de l'entreteniment nord-americà: l'anomenat EGOT (acrònim d'Emmy, Grammy, Oscar i Tony).

Potser tindrà una oportunitat si apareix, com es rumoreja, fent de si mateixa en el musical que ara es prepara sobre la seva vida. El veterà Rick Elice (collibretista de Jersey Boys) hauria d'entregar aquests dies a l'artista una primera versió d'aquesta obra en tres parts, cada una centrada en una era diferent de Cher. L'actual podria ser ella mateixa. ¿I per què les altres no?