Cinc destins selectes

4
Es llegeix en minuts
Xavier Moret
Xavier Moret

Periodista i escriptor.

ver +

CUBA - 10 dies a partir de 4.500 €

10 dies a partir de 4.500 €Les recents visites del president Obama i dels Rolling Stones a Cuba han posat de moda a tot el món aquesta illa caribenya tancada durant anys al turisme dels Estats Units. No fa tants anys sorprenia veure a les agències de viatges de Nova York mapes del Carib en els quals l'illa de Cuba havia sigut esborrada. Cuba, a nivell turístic, no existia, però això ha canviat.

A Cuba són molts els al·licients per al turisme de luxe. D'entrada, l'encant decadent de La Habana Vieja, amb edificis colonials i un 'malecón' que exerceix de sala d'estar dels cubans; i els preciosos Cadillacs dels cinquanta que, després d'haver aconseguit sobreviure a base de nyaps ara se'ls disputen els turistes per recórrer l'illa immersos en un luxe antic.

Dormir en un enginy, practicar la pesca d'altura (com Hemingway), beure rom Matusalén, caminar pels carrers de Santiago o Trinidad i descobrir platges o illots solitaris són altres temptacions per al turista de luxe.

ANTÀRTIDA - 12 dies a partir de 12.000 €

12 dies a partir de 12.000 €Posats a ser exclusius, l'Antàrtida és el destí perfecte. Si el que compta és diferenciar-se del turisme de masses i poder explicar alguna cosa impactant a la tornada, no hi ha res millor que viatjar a la fi del món, a un continent gelat al qual no es pot anar en avió. És car, per descomptat, però al turisme de luxe això no li importa.

Embarcar-se en un creuer de luxe a Ushuaia, a la Terra del Foc argentina, i desafiar els dos dies de navegació pel passatge de Drake, amb onades de més de 10 metres, és el ritual de pas obligat per arribar-hi. Una vegada allà, la visió d'icebergs, balenes, pingüins i foques certificarà que ens trobem en la terra extrema de les gestes de Shackleton o Amundsen. O del gran llibre de Cherry-Garrard, 'El peor viaje del mundo'.

Les inclemències del temps poden arribar a ser molt dures, però el millor del turisme de luxe és que sempre hi ha a mà un camarot calent, menjar abundant i bon whisky.

ISLÀNDIA - 10 dies a partir de 3.500 €

10 dies a partir de 3.500 €Islàndia es manté com un dels destins més 'trendy' d'Europa. Aquesta illa volcànica, poblada per només 330.000 persones, tempta el turisme de luxe amb programes exclusius que permeten contemplar fascinants aurores boreals, recórrer camps de lava o grans glaceres en una espècie de vehicle lunar, sobrevolar volcans en helicòpter, banyar-se en llacunes d'aigua calenta envoltada d'una naturalesa verge o fer immersió per poder contemplar la falla submarina que separa la placa del continent americà de la d'Euroàsia.

Pel·lícules com 'La vida secreta de Walter Mitty' han contribuït a fer créixer la fama d'aquesta illa que ha superat el milió de turistes anuals. La nit de Reykjavík, les cascades, l'observació de balenes, les activitats extremes, pujar al volcà on Jules Verne situa l'entrada al cor del planeta a 'Viatge al centre de la Terra' i acampar enmig del no res són altres al·licients d'Islàndia.

BOTSWANA - 12 dies a partir de 6.000 €

12 dies a partir de 6.000 €Es pot viatjar a l'Àfrica en pla barat, fent bots dins de camions atrotinats, dormint en tendes incòmodes i menjant en pla batalla. La visió de la fauna salvatge compensa. El turisme de luxe, però, viatja en 4x4 ben equipats i dorm en campaments tipus 'Memòries d'Àfrica' o en 'lodges' exclusius, d'aquells que tenen una bassa al davant, amb elefants i lleons gairebé en nòmina.

Els parcs nacionals de Kenya i Tanzània, com Masai Mara i Ngorongoro, segueixen sent bons, però en els últims temps els ha sortit la competència dels goril·les de muntanya, que poden veure's a Uganda, Ruanda i el Congo, i del luxe màxim de Botswana.

Sobrevolar en avioneta el delta de l'Okavango, un gran riu que mor al desert, i dormir en tendes amb tota mena de detalls, inclosos el xampany i una cuina personalitzada, és el que es porta.

BHUTAN - 10 dies a partir de 5.500 €

10 dies a partir de 5.500 €Bhutan ho té tot per ser un destí 'top' del turisme de luxe. És un país de l'Himàlaia que va estar tancat durant segles al món exterior, amb monestirs que viuen com a l'Edat Mitjana i amb gent amable que es manté fidel a la tradició. A més, hi ha una cosa que el fa destacar per damunt de qualsevol altre país: en lloc de valorar el Producte Nacional Brut, aposten per la Felicitat Nacional Bruta. El que importa a Bhutan, per damunt de tot, és ser feliç.

Notícies relacionades

En un món en què l'exclusivitat és un valor suprem, Bhutan parteix amb avantatge perquè no és un país de turisme de masses. Per entrar-hi s'ha de pagar un visat que pot arribar a costar 250 dòlars per dia. Aquest preu inclou hotels, àpats i un cotxe amb guia, però és clar que no és país per a motxillers, al contrari del veí Nepal. Per si encara fes falta distingir-se en alguna cosa més, està prohibit fumar a tot el país.

Els dzong, fortaleses on conviuen monjos i funcionaris, i el monestir del Niu del Tigre, situat en un cingle impossible, són els 'must'.