entrevista

José Antonio Aguilar: "És important tenir empleats amb competències emocionals"

És un dels dos espanyols formats com a instructors del programa Search Inside Yourself (SIY), nascut i desenvolupat en el si de Google per fer treballadors més eficaços i feliços. Hi ha dos conceptes clau: atenció plena i intel·ligència emocional.

6
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Fa 30 anys que va tenir lloc el primer contacte de José Antonio Aguilar amb el ioga i la meditació. «Quan el ioga i la meditació encara eren una cosa estranya aquí», recorda. Enginyer de Telecomunicacions, nascut a Barcelona el 1957, la seva existència es va desplegar a partir de llavors per dos camins paral·lels. «Per un costat -explica- seguia treballant com a enginyer, i per l'altre explorava el món del ioga i la meditació perquè em donaven benestar». Llavors ja tenia en ment el desig d'acabar amb la disjuntiva, d'integrar els dos vessants, fet que ha aconseguit fa poc. ¿On s'ajunten el ioga i el pensament científic? Aguilar va trobar la resposta en un programa nascut fa uns anys en el si de Google -estava dirigit en un principi als seus empleats-, del qual s'ha convertit en un dels dos espanyols formats com a instructors.

-¿No el satisfeia la seva carrera? La veritat és que tenia èxit en la meva carrera, però no em sentia del tot feliç. Trobava que podia ser més feliç, i ho vaig començar a buscar a través del ioga i la meditació. De fet, em vaig formar com a professor de ioga per aprofundir més en la pràctica. Però van ser dos camins que durant molt de temps no es van tocar.

-Diu que es va formar com a professor de ioga. ¿No el va temptar mai deixar l'enginyeria? Això hauria sigut molt dràstic, i a més, la veritat és que en aquella època el ioga i la meditació eren vistos com una cosa friqui, eren dues pràctiques que no estaven incorporades del tot en la societat. De tota manera, la meva no ha sigut una vida típica, no he fet el que típicament fa un enginyer. També m'interessava el món del cine, i fins i tot vaig arribar a escriure guions cinematogràfics. He sigut una persona amb moltes i variades inquietuds.

-¿El present és una confluència de camins? Sí.

-¿I com va arribar fins aquí? Doncs miri, primer vaig entrar en contacte amb el MBSR, el Mindfulness Based Stress Reduction, un programa desenvolupat fa 35 anys que va ser el primer intent per unir les pràctiques contemplatives orientals amb la ciència occidental. Per a què, es preguntarà.

-Això. Per a què. Doncs per dissenyar un programa dirigit a la reducció de l'estrès. Fa tres anys vaig descobrir que existia i em vaig formar com a instructor, i mentre ho feia vaig saber de l'existència del Search Inside Yourself. El SIY.

-Arribem al moll de l'os, ¿oi? Expliqui'm de què parlem, per favor. El SIY és un programa per a empreses que és una combinació de ciència, intel·ligència emocional, atenció plena i lideratge. Busca millorar el rendiment de l'empleat tant a nivell individual com col·lectiu, millorar la capacitat de lideratge i augmentar el benestar i la felicitat dels empleats. Em va semblar perfecte per a mi, per al que estava buscant, unia les coses disperses de la meva vida i em permetia connectar-les fins i tot més que el MBSR.

-Benestar, felicitat… Sona a meravelles. En qualsevol cas, es tracta de felicitat laboral, ¿no? Es tracta de felicitat personal, en general. El SIY és un curs que serveix per a la teva vida laboral i per a la personal. Sempre ha existit la idea que quan l'empresa hi guanya és a costa dels treballadors, i al revés, que si l'empleat hi guanya, hi perd la companyia. Aquí hi guanyem tots.

-¿Com s'aconsegueix? L'hi explico: l'eina bàsica d'aquest programa és un mètode d'entrenament de l'atenció denominat atenció plena, el que en anglès es coneix com a mindfulness. Això és el més nou d'aquest programa. Amb aquesta tècnica es desenvolupen cinc àrees concretes de la intel·ligència emocional i aquest desenvolupament és el que aconsegueix millors treballadors. Millors treballadors i millors persones.

-¿Quines àrees? Per començar, l'autoconeixement, que és el fonament de tota la intel·ligència emocional. Després, l'autoregulació, que és la capacitat de regular els propis impulsos i les emocions. Després hi ha la motivació, o resiliència, que és la capacitat de superar obstacles, de sobreposar-se a les adversitats, i que és la base de la motivació.

-Llavors es tracta d'un treball amb un mateix, bàsicament. No, perquè els altres dos punts tenen a veure amb el grup, amb la manera que ens relacionem amb els altres. Aquests dos punts són l'empatia i la capacitat de lideratge. El lideratge, de fet, ho integra tot, perquè el líder s'ha d'autoconèixer, autoregular-se, automotivar-se i ser capaç d'actuar de forma empàtica i amable amb la gent. I compte, que això no es contradiu amb la capacitat de prendre decisions difícils.

-Llavors: mitjançant l'atenció plena es conquisten aquestes cinc competències. Aquest és el mètode, sí. N'hi poso un exemple: per desenvolupar l'empatia es treballa un exercici d'atenció, l'escolta atenta, que és un instrument que millora molt la relació amb les persones. Sembla senzill, bàsic, i sí, en certa manera ho és, però resulta que prestar tota la teva atenció a algú aconsegueix que tinguis molta més informació del que l'altre et diu. I l'altre, al sentir-se escoltat, desenvolupa una disposició millor cap a tu.

-Expliqui'm la part de l'autoregulació. ¿Com serveix l'atenció plena per a…? Suposo que es tracta de controlar-se, ¿oi? Es tracta de desenvolupar la capacitat d'utilitzar les emocions d'una manera intel·ligent. És a dir: passar de la compulsió a l'elecció. En aquest cas l'atenció plena s'utilitza per reconèixer l'aparició de les emocions a partir de les sensacions corporals, perquè totes les emocions tenen expressió corporal. No es tracta ni de reprimir les emocions ni de deixar-les campar al seu gust: es tracta de portar-les amb habilitat.

-¿Realment estem parlant de fer millors persones? Depèn del que un entengui per millor persona, però per a mi, sí. En definitiva del que es tracta és d'aconseguir relacionar-nos millor amb nosaltres mateixos i amb els altres, viure més feliços i ser més productius, i per a això desenvolupem la intel·ligència emocional. Però no és un camí fàcil. Desenvolupar tots els aspectes de la intel·ligència emocional pot ser una tasca d'anys.

-Però si condueix a la, diguem-ne, perfecció emocional, sembla una tasca que val la pena. No, no hi ha ningú que domini totes les competències emocionals al 100%; això sí, si aconsegueixes dominar-ne algunes pots considerar que tens una base molt sòlida per relacionar-te amb tu mateix i amb el món. Però fixi's, a vegades està relacionat amb hàbits molt simples.

-¿Per exemple? Per exemple, l'hàbit de l'amabilitat. O l'hàbit de l'optimisme. L'ésser humà té una tendència natural al pessimisme, de manera que el cultiu de l'optimisme el que aconsegueix és equilibrar la balança. Es tracta d'hàbits mentals saludables.

-En termes generals, ¿quin és el component científic? Pensi que originalment va ser un programa desenvolupat per una empresa, Google, en què predominen els enginyers, i per això es va donar molta importància al fonament científic. Es basa en premisses neurològiques com que tots tenim un cervell cognitiu i un cervell emocional, o que la meditació produeix canvis en el cervell. Això està comprovat. A més, des de fa 20 anys se sap que el desenvolupament de la intel·ligència emocional és important per al funcionament de les organitzacions. A nivell de lideratge, és el que diferencia els líders excel·lents dels mitjans, fins i tot en organitzacions com l'Exèrcit.

-Com a instructor certificat, suposo que el seu objectiu són les empreses. Sí. Acabo de rebre el certificat i estic començant, però hi ha empreses que hi estan interessades. A Google ha tingut i segueix tenint molt èxit.

Notícies relacionades

-Tenint en compte el seu origen, ¿diria que és un programa que funciona millor amb les tecnològiques? Funciona bé amb els empleats de qualsevol empresa, i de fet hi ha empreses tradicionals que ho estan posant en pràctica. El que sí que és cert és que les tecnològiques han sigut les que primer s'hi han apuntat perquè per a elles és molt important tenir treballadors amb competències emocionals que els permetin treballar en equip de manera eficaç. Entenen que no és un curs més, sinó quelcom que pot transformar la cultura de l'empresa.

-Per acabar, ¿on es pot contactar amb vostè? mindfulmanagement.es.