Winona Ryder

Sobreviure a tot

L'actriu protagonitza la imatge de bellesa de Marc Jacobs, suma elogis amb 'Experimenter' i anuncia que 'Bitelchús 2' està en camí.

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARRÓN

A finals dels 80, quan el glamur hiperproduït i les models aeròbiques marcaven el pas del món,

va arribar Winona Ryder i va encarnar com ningú aquella esquerda d'insatisfacció que sempre va arrossegar l'afligida generació X. Mentre la premsa sotmetia a un marcatge gairebé psicoanalític el seu homòleg masculí

-Kurt Cobain-, a ella la perseguien per les alfombres vermelles alabant els seus ulls negres i la seva presumpta fragilitat, i prenent nota del seu estilisme i els seus nòvios del moment. Johnny Depp. Matt Damon. Dave Pirner. Jay Kay.

Ja sabem com va acabar el conte: Depp es va retatuar el Winona forever en Wino forever (borratxo per sempre) i les imatges del circuit de seguretat dels magatzems Saks de Los Angeles la van mostrar arrambant amb un munt de roba, entre la qual hi havia un jersei de Marc Jacobs, cosmètics i articles per als cabells per 4.700 dòlars. Quinze anys més tard, la mateixa indústria que la va enviar a les golfes de les estrelles descarrilades la recupera com a icona de supervivència. I, és clar, és Marc Jacobs, que ja la va contractar per a la campanya de moda d'aquesta temporada, qui l'ha escollit com a imatge de la seva línia de bellesa.

En la campanya costa reconèixer l'actriu, que apareix transmutada en l'enigmàtica Delphine Seyrig de la pel·lícula del 1961 El año pasado en Marienbad, una de les preferides del dissenyador novaiorquès. Si a la cinta francesa, la protagonista no se'n recorda de l'amor que presumptament va viure l'estiu anterior -per molta insistència que hi posi el seu suposat amant-, el destí al qual no s'escapa l'actriu és que l'acabem recordant una vegada i una altra per aquella travessia que va començar quan va ser condemnada a tres anys de llibertat condicional, 480 hores de servei comunitari, una multa d'11.000 dòlars a i seguir obligatòriament teràpia psicològica.

Notícies relacionades

De tornada

«Si hagués fet mal físicament a algú hauria sigut totalment diferent -va dir anys enrere-. L'atenció mediàtica em va avergonyir moltíssim. Vaig preferir no dir ni una paraula. No vaig publicar un comunicat. No vaig fer absolutament res. Simplement vaig esperar que la gent ho oblidés». El món la va mig oblidar, i ella es va curar a San Francisco de la caiguda laboral i de la sala d'especejament mediàtica en què s'havien convertit la seva vida i els seus problemes psicològics. Ara, amb 44 anys, acaba d'estrenar Experimenter als EUA, amb bones crítiques al Festival de Sundance, i ha anunciat que Bitelchús 2 està en camí. Winona sobreviu.