Un refugi rural i amb internet

Un projecte gallec ofereix un lloc on treballar i viure envoltats de naturalesa

Vistes del paisatge que envolten Sende.

Vistes del paisatge que envolten Sende.

1
Es llegeix en minuts

El petit poble muntanyenc de Senderiz, situat a la província gallega d'Ourense, va ser el lloc escollit per Edo Sadikovic per crear un espai que permetés als seus hostes treballar i viure alhora. «El coworking ja era bastant popular i nosaltres vam voler diferenciar-nos. És per això que també hem apostat pel coliving», explica Sadikovic, que creu que això permet que «la gent entri en un lloc més personal: cuinem i desenvolupem idees junts».

Per Sadikovic, en definitiva, aquesta manera de viure fa que «es construeixi una comunitat més forta i de manera més ràpida», a diferència de quan tan sols es comparteix el lloc on es treballa.

El resultat és Sende, que Sadikovic defineix com a «naturalesa i tranquil·litat amb internet» i que recomana per a aquells que vulguin mudar-se a «un ambient rural, tranquil i sense semàfors, per poder disfrutar de les petites coses».

Per aconseguir-ho va ser necessària la rehabilitació d'una colla de cases velles, algunes de fins i tot més de 200 anys, que es trobaven a Senderiz, un poble gallec a prop de la frontera portuguesa. «Les vam arreglar i les vam convertir en espais creatius», explica Sadikovic.

A Sende també té una importància capital la naturalesa social dels projectes que es desenvolupen. «Organitzem esdeveniments gratuïts o que recolzen alguna causa», explica Sadikovic. Per exemple, el mes de juny passat van acollir un Hackathon per a refugiats, en el qual durant 48 hores, «programadors, activistes, periodistes, creatius, advocats, estudiants, voluntaris i professionals d'organitzacions no governamentals van conviure i van desenvolupar, de manera col·lectiva i solidària, solucions innovadores que poguessin ajudar les persones refugiades» i que aquest any tindrà una segona edició.

Notícies relacionades

En tan sols dos anys, han passat pel centre de Sende gairebé 900 persones, amb procedència de 44 països diferents, que han desenvolupat múltiples projectes, des de la creació de start-ups o l'organització de festivals de cine i de dibuix.

CRISTINA MARTÍN VALBUENA