IDEES DE NEGOCI

La llum de les plantes

Bioo, que acaba d'obtenir 311.000 euros de finançament, traurà aquest any al mercat el seu carregador de mòbils connectat a un test i provarà a Sant Cugat els seus panells per generar energia amb jardins

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA

No hi ha res millor que els mecanismes de la mateixa natura per proveir-se d'energia. En concret, de la fotosíntesi de les plantes.

És el que han fet els tres joves fundadors de la marca Bioo, a través de l'empresa Arkyne Technologies. Durant la primera meitat d'aquest any començaran a comercialitzar el seu carregador Bioolite, que, endollat a un test, s'alimenta a partir de la fotosíntesi de les plantes i pot carregar dos mòbils al dia. També iniciaran les proves a Sant Cugat del Vallès del seu altre producte, Bioo Panel, mitjançant panells interconnectats formant jardins que generen electricitat per a enllumenat públic i altres fins.

La recent injecció de capital de 311.000 euros que han rebut els permetrà emprendre aquests reptes. Després d'aquesta operació, Inkemia, a través del seu fons de capital coneixement IUCT Emprèn, ha adquirit el 4% de l'empresa. A més a més han entrat en l'accionariat, a títol personal, Franc Riverola (cofundador de FXStreet), l'inversor Daniel Romy i l'Escola Sant Gervasi, principal accionista d'Inkemia. A aquests socis, que sumen 251.000 euros, s'hi han d'afegir 60.000 euros més d'un préstec participatiu d'Enisa, organisme del Minsteri d'Economia.

On treballen els tres fundadors de la firma, el Parc d'Innovació de La Salle, a Barcelona, es respira entusiasme, entre prototips de testos, pissarres i impressores 3-D. I molt de recel que tercers puguin veure detalls dels seus dissenys. És lògic, malgrat que els han patentat. D'altra banda, hi duen a terme constantment treballs de millora per augmentar-ne l'eficiència.

Tenen 20 anys cadascun i ni tan sols han acabat encara les carreres. Alexandre Díaz, l'únic que va estudiar a La Salle, cursa administració d'empreses a la Universitat Pompeu Fabra, mentre que els altres dos, Javier Rodríguez, estudiant de nanotecnologia; i Pablo Vidarte, enginyeria multimèdia, procedeixen de Huelva i Sevilla, respectivament.

Malgrat la seva joventut, van iniciar la companyia ja fa més d'un any. Alexandre, l'últim a incorporar-s'hi i l'encarregat dels números, assegura que la idea era «llançar-se a un oceà blau», és a dir entrar en un negoci nou, pensant en l'energia solar. Es tractava d'«aconseguir l'electricitat a partir de la natura», afegeix Vidarte.

Amb els recursos que han captat s'han bolcat en el desenvolupament del producte i a pensar sobre la seva producció a gran escala. El carregador connectat a un test, que podria tenir un preu sense impostos i càrregues d'uns 99 euros, permet carregar dos mòbils al dia.

En el cas de Bioo Panel, en què s'integren gespa o plantes a la part superior, la producció pot ser de tres a 40 watts per panell, amb un preu sense impostos ni càrregues d'uns 700 euros per unitat.

A més a més començaran a posar en marxa l'acord que tenen firmat amb l'Ajuntament de Sant Cugat per provar el Bio Panel. A més de l'enllumenat públic permet donar energia a cases i edificis. Un altre dels usos que es plantegen per a aquests panells és l'agricultura, perquè a més segreguen aigua que es podria utilitzar per al reg.

En la companyia són actualment unes cinc persones treballant, més molts altres col·laboradors i el suport dels laboratoris dels seus socis d'Inkemia.

La seva idea, que combina biologia, biotecnologia i electrònica avançada, es basa en una cel·la de combustible biològica. Aquesta es fonamenta en el fet que les plantes,  durant el procés de la fotosíntesi, expel·leixen substàncies orgàniques a través de les seves arrels. Aquestes, una vegada dipositades, passen a la pila biològica i allà, els microorganismes específics de Bioo descomponen les substàncies i alliberen electrons captats pel sistema electrònic que els transfereix a la xarxa elèctrica de sortida de la cel·la biològica per al seu ús directe.

Notícies relacionades

Al seu torn, durant el procés també s'alliberen àtoms d'hidrogen que es poden combinar amb l'oxigen exterior i formar aigua. Per això estudien vendre el producte també per a usos agrícoles.

El projecte els ha valgut fins ara diversos reconeixements, com el de la start-up més innovadora del 2016 en la cinquena edició del South Summit, una prestigiosa trobada per a la captació d'inversions per a empreses tecnològiques; o el premi Parque Científico de Madrid, entre altres.