OMNISURFACE/ UdL

Escalfar-se amb la calor humana

Un plafó de vidre al sostre detecta la presència humana i genera millor calor que els radiadors

1
Es llegeix en minuts
LAURA BIELA

Aconseguir crear en un espai tancat una temperatura de confort més ràpid i de forma més econòmica ja és possible. Un equip format per tres alumnes (Oriol Liarte, Adrià Mateo i Joel Rosell) i un professor (Joan Rosell) de l'Escola Politècnica de la Universitat de Lleida han dissenyat un dispositiu, sota el nom d'OmniSurface, que pretén substituir els radiadors tradicionals.

A simple vista no cridaria l'atenció. És un plafó de vidre de dos metres quadrats de superfície amb un material conductor, encara que destaca pel seu innovador sistema: aprofita la calor que desprèn el cos humà i la converteix en sensació de confort. Aquest nou aparell és molt més saludable, ja que no remou l'aire, i la sensació tèrmica és molt més agradable.

És un dispositiu que va connectat al corrent i que s'ha d'instal·lar al sostre, avisen els creadors. A diferència de la calefacció tradicional, únicament s'activa quan detecta la presència humana i «en un sol minut ja es nota la calor», explica Liarte. Només necessita el 10% de l'energia utilitzada pels sistemes convencionals, ja que gràcies als sensors, detecta la temperatura exterior i estima l'adequada per a l'interior. De fet, OmniSurface aspira a acabar amb els radiadors convencionals.

«Volem que la calor que desprenen les persones torni a elles», explica Rosell. Perquè ens en fem una idea, algú que es col·loqués sota aquest dispositiu tindria la mateixa sensació que «una persona que es troba a la neu i estigués prenent el sol».

Notícies relacionades

Els impulsors del projecte treballen per aconseguir la patent i captar finançament per poder donar sortida a aquest innovador sistema, que preveuen que comenci a comercialitzar-se l'hivern del 2016. Segons els primers càlculs dels preus, per posar a la venda el producte indiquen que el dispositiu principal que inclou el centre de control i dos sensors de temperatura, no superaria els 200 euros. També es pensa en altres dispositius més petits i econòmics en funció de l'espai a escalfar.

«Qui hi inverteixi ha de pensar en el llarg termini i en el confort que suposa suprimir radiadors», concreta Joel Rosell.