i2CAT transmet dades a través de la llum

La fundació reorienta l'activitat cap a solucions que ajudin firmes i usuaris

INVESTIGACIÓ.Josep Paradells, director de l’i2CAT.

INVESTIGACIÓ.Josep Paradells, director de l’i2CAT. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts

La Fundació i2CAT, centre tecnològic d'investigació i desenvolupament sense ànim de lucre, ha complert 10 anys impulsant activitats de R+D+I en l'àmbit de les TIC i d'internet. A més de ser l'única institució a nivell català elegida per la Unió Europea que lidera un projecte de xarxes 5G, està desenvolupant en aquests moments una tecnologia de transmissió de dades a través de la llum, cosa que a la pràctica permet que, per exemple, un mòbil pugui llegir un missatge acostant-lo a una bombeta.

«El que aconsegueix l'ordinador és fer que una bombeta led parpellegi molt de pressa, de manera imperceptible per a l'ull humà, i que la càmera del mòbil ho capti i ho mostri a la pantalla», explica el director de l'i2CAT, Josep Paradells, que va substituir en el càrrec Sebastià Sallent l'estiu passat. Aquesta tecnologia es podria usar, per exemple, als museus o per guiar persones amb dificultats de visió.

El gairebé mig centenar d'enginyers que treballen en l'i2CAT investiguen tecnologies sobre l'arquitectura d'internet i els serveis (seguretat), les comunicacions d'internet mòbil (han desenvolupat un mètode de pagament segur amb el mòbil basat en la proximitat i l'emissió de llum), la salut (van desenvolupar el Portal del Pacient de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona o el programa de telemedicina Teleictus) i imatge i mèdia. També té en marxa programes de desenvolupament de solucions per a smart cities i aplicacions d'àmbit industrial per a les smart glasses Moverio d'Epson, entre altres.

Notícies relacionades

«Hem reorientat el nostre focus cap al desenvolupament de solucions que responguin a les necessitats del teixit empresarial i els usuaris», destaca Paradells. El 2014, el centre va ingressar 3,7 milions d'euros, el 51% de fons europeus, el 13% de la Generalitat, el 3% d'Espanya i la resta (33%) de serveis prestats i encàrrecs de companyies col·laboradores  i pertanyents al Patronat. «L'ideal seria que cada una d'aquestes partides suposés un terç del total dels ingressos», reclama Paradells, que afegeix: «Ens volem convertir en un referent mundial en la investigació del món de les xarxes i internet».

L'i2CAT va tancar el 2014 amb 19 projectes finalitzats i 32 en execució. En 10 anys ha participat en el desenvolupament de més de 300 projectes.

Temes:

+Innovació