ENGINYERIA

Tecnoturbines entra als EUA i el Japó

La 'start-up' nascuda el 2012 a Barcelona i participada per Caixa Capital Risc i Fluidra, transforma la pressió de l'aigua en electricitat

tecnoturbines

tecnoturbines

1
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Com el kers de la Fórmula 1 –aquest sistema dels cotxes que permet recuperar i reutilitzar l’energia cinètica que es genera durant la frenada del monoplaça– però aplicat a les tuberies. D’aquesta manera, tècnicament imprecisa però senzilla d’entendre, explica Jaime Lledó com funciona la tecnologia que ha desenvolupat Tecnoturbines, empresa de la qual és cofundador i director general. La solució tècnica que ha ideat la companyia permet recuperar energia en els salts de pressió de les tuberies i convertir-la en electricitat. Una vegada dut a terme aquest procés,l’energia pot ser reinjectada i consumida in situ o vendre’s a la xarxa elèctrica. 

Notícies relacionades

“Les empreses que més poden beneficiar-se de la nostra tecnologia són les de de gestió i distribució d’aigua, les comunitats de regants i les indústries que fan un ús molt intensiu dels recursos hídrics”, apunta Lledó. De fet, la start-up va néixer el 2012 a Barcelona amb la idea que els agricultors espanyols serien un dels seus principals clients. No obstant, el conegut com “impost al sol”, que es va aprovar a Espanya el 2015 i que regulava i gravava l’autoconsum energètic, va forçar Tecnoturbines a buscar nous client a l’exterior. La internacionalització va ser exitosa, i en el dia d’avui el 70% dels ingressos de la companyia provenen de fora d’Espanya, especialment de mercats com Colòmbia, Mèxic i l’Uruguai, i més recentment també han entrat als Estats Units, Noruega, el Regne Unit i el Japó. D’altra banda, els responsables de l’empresa també preveuen que, després de l’abolició de l’“impost al sol” l’any passat, el mercat espanyol pugui començar a créixer. 

Augment de les vendes

Tecnoturbines va tenir que ajornar bona part dels projectes que tenia en cartera l’any passat, i això va provocar que la facturació es mantingués al mig milió d’euros, pràcticament la mateixa xifra que el 2017. Molts dels contractes que no van arribar a liquidar-se sí que ho faran aquest any, i la companyia espera elevar la seva facturació fins als 2 milions d’euros. Des del 2012 Tecnoturbines ha aconseguit finançament per valor de 2 milions d’euros a través de crèdits bancaris, rondes d’inversió i subvencions. A més dels quatre fundadors de la firma, que controlen el 70% del capital, també participen a l’empresa Caixa Capital Risc, Fluidra i KIC Innoenergy.

Temes:

Startups