En col·laboració amb

QUALITAT AMBIENTAL

Més verd per millorar la qualitat de vida

El Pla Natura 2021-2030 impulsarà el desenvolupament de nous espais naturals a la ciutat

Més verd per millorar la qualitat de vida
4
Es llegeix en minuts

L’espai verd és fonamental per tenir una bona qualitat de vida física i mental, a més de reduir la contaminació. És una qüestió imperativa a tot el món, però especialment a grans ciutats com Barcelona. I molt més després de la Covid-19, una època en què l’espai verd ha sigut fonamental per al benestar i el temps d’oci. 

Partint del treball impulsat tant en aquest mandat com en l’anterior, i seguint els compromisos adoptats en la Conferència sobre el Clima de París el 2015 per afrontar el canvi climàtic, l’Ajuntament de Barcelona presenta el Pla Natura 2021-2030, el full de ruta que defineix les actuacions municipals per a l’increment de la infraestructura verda de la ciutat, la conservació de la biodiversitat i millora de la natura urbana. 

Amb aquest nou document, el consistori deixa enrere el Pla del verd i de la biodiversitat 2013-2020 i impulsa noves actuacions que han comptat amb la participació directa de la ciutadania a través de la plataforma decidim.barcelona. Aquest pla és un dels punts clau de la nova planificació urbana, que contempla la planificació d’un verd d’equitat, connectat i a escala metropolitana, tot això amb una gestió ecològica, respectuosa amb la natura i la biodiversitat.

Un dels reptes més importants de les ciutats és poder assegurar les millors condicions de vida per a tothom en el context d’una crisi ecològica global. Per això, tal com està passant a Barcelona, les agendes municipals s’han centrat a adaptar els espais de les ciutats al canvi climàtic, incrementant d’aquesta manera el benestar de la població. Concretament, en el cas de la capital catalana, el Pla Natura posa el focus en el desenvolupament de projectes que vinculen la natura amb la salut, com un recurs preventiu i complementari a l’assistència sanitària, però també donant valor a la natura per si mateixa. Impulsar i millorar el verd de la ciutat és clau per cuidar la salut de la ciutadania: els espais verds aporten benestar, oci i milloren la qualitat de l’aire que respirem.

Infraestructures verdes

El primer eix de treball del document contempla l’increment de la infraestructura verda de la ciutat. Actualment, Barcelona té 1.171 hectàrees d’espais verds urbans, que corresponen a 7 m² de verd per habitant; si s’hi inclou Collserola, la xifra ascendeix fins als 17 m² per habitant. La zona geogràfica amb menys espai verd és l’Eixample, amb 1,9 m² de superfície. 

La primera meta del pla s’ha fixat per al 2023, coincidint amb el final del mandat actual, a través del Model del verd: està previst sumar 18 noves hectàrees d’espai verd a la ciutat a través de quaranta actuacions. A llarg termini, l’objectiu és crear 160 hectàrees de verd, donant compliment a l’acord de la Conferència sobre el Clima de París. Tot això suposa l’increment de l’espai verd en 1 m² per habitant. 

Aquest augment d’hectàrees d’espai verd s’incorpora a les més de 20 hectàrees impulsades entre el 2019 i aquest any. L’enfortiment dels espais verds es farà buscant la connectivitat dels espais ja existents, a més de connectar entre si els espais naturals de l’entorn metropolità, com Collserola i els espais fluvials del Llobregat, el Besòs i el mar. A més, es prioritzaran els espais amb més dèficit de verd, com l’avinguda Meridiana, el Parc Lineal de la Sagrera o la Marina, s’impulsaran mesures per protegir el verd ja existent a tota la ciutat i es garantirà una distribució equitativa de tots els serveis i beneficis que aporten els espais verds i la biodiversitat en la vida dels barcelonins.

El Pla Natura 2021-2030 també contempla la Carta del Verd i de la biodiversitat, que té en compte la qualitat dels espais. Recull les principals línies de disseny de la ciutat i els seus espais verds, considerant els serveis socioambientals i integrant criteris a favor de la biodiversitat i la sostenibilitat. 

Millorar les condicions ambientals

Notícies relacionades

Barcelona és una ciutat compacta, amb una densitat residencial elevada, un dèficit estructural d’espais verds i una mobilitat excessivament dependent del vehicle motoritzat. Tots són factors que afecten negativament les condicions ambientals de la ciutat. En conseqüència, és imprescindible millorar les condicions ambientals de la ciutat i avançar cap a un nou model urbà que integri la variant climàtica. 

Dedicar una part del pressupost municipal a la conservació, la millora i l’augment de l’espai verd urbà redueix els costos en salut. És recomanable augmentar l’exposició dels barcelonins a la natura, ja que les zones verdes de qualitat fomenten un estil de vida més saludable a través de l’activitat física i redueixen l’exposició a la contaminació de l’aire, el soroll i la calor. 

Marc Nieuwenhuijsen: «Necessitem més espais naturals a la ciutat»