En col·laboració amb

ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

Impuls a projectes amb impacte social

L'Ajuntament de Barcelona i dues entitats de finances ètiques i caixes cooperatives firmen un acord per impulsar projectes socioeconòmics transformadors

zentauroepp41779731 barcelona   carrer blai  40  25 01 2018  barcelona  llibreri180219103515

zentauroepp41779731 barcelona carrer blai 40 25 01 2018 barcelona llibreri180219103515 / LUAY ALBASHA

5
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Per superar l'actual crisi, definida per molts experts com a sistèmica perquè és una conseqüència lògica del mateix model econòmic imperant, es fa necessària una transformació social a mitjà i llarg termini. Sota aquesta premissa s'aprova a l'Ajuntament de Barcelona el ‘Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2016-2019’, amb el gran objectiu de reforçar, impulsar i visibilitzar iniciatives socioeconòmiques que treballen amb criteris socials. En altres paraules, empreses, projectes i entitats on la satisfacció de les persones preval per sobre del lucre.

El primer escull que han de superar aquestes iniciatives socioeconòmiques -que van des de la producció i la comercialització a les feines domèstiques, tenir cura d'altres persones i l'autoproducció- sol ser el finançament. Per aquest motiu, l'ambiciós pla municipal inclou un acord amb dues de les principals entitats de finances ètiques i caixes cooperatives que operen a BarcelonaCoop 57 i Fiare Banca Ètica.

L'acord amb aquestes entitats de finances ètiques es va materialitzar a finals del 2017 amb la creació, per part de cada entitat, d'una línia de finançament específic, per valor d'un milió d'euros, anomenat Fons de Crèdit Municipal. Aquestes noves línies estan dirigides exclusivament al finançament de projectes de nova creació i noves línies d'activitat per part de les entitats de l'anomenada Economia Social i Solidària que difícilment tindrien accés a finançament a través d'instruments ordinaris com la banca tradicional. 

Primers fruits

Les línies de finançament de Coop57 i Fiare Banca Ètica compten a més cada una amb un Fons Econòmic compartit de 200.000 euros -el consistori n'aporta la meitat- “per cobrir i fer front a casos o iniciatives amb un eventual risc financer més elevat que d'una altra manera no podrien néixer”, asseguren fonts municipals. Aquesta col·laboració ja ha començat a donar els seus primers resultats. "En el marc d'aquest fons, s'han concedit 11 préstecs per valor de 687.500 euros que han permès generar o consolidar 75 llocs de treball", detallen fonts de Coop 57, que puntualitzen que aquesta línia específica de finançament no modifica els procediments i criteris de la seva cooperativa. "El fons intenta facilitar i incentivar la concessió d'aquests préstecs, sempre que, tinguin una anàlisi tècnica i de viabilitat econòmica positiva", subratllen des de la cooperativa de serveis financers. 

Entre els primers projectes finançats mitjançant aquesta nova línia de finançament hi ha La Carbonera, una llibreria ubicada al Poble-sec, i Nou Patufet, una escola cooperativa del barri de Vila de Gràcia. 

Escola renascuda

Quan l'antiga propietat de l'escola Patufet del barri de Gràcia va anunciar el juny del 2015 que tancava, el personal del centre i les 250 famílies afectades es van oposar a ser absorbits per un centre educatiu d'un altre barri. "En un temps rècord vam trobar la manera de reobrir l'escola com a cooperativa de treball associat. Podríem haver escollit un altre model, amb inversors, per exemple, però ens va semblar que l'autogestió era el model més adequat donada la situació actual", recorda Francesc Granada, el director de la renascuda escola.

El Nou Patufet és un dels primers beneficiaris del Fons de Crèdit Municipal ofert per Coop57 després del conveni firmat amb l'Ajuntament de Barcelona. "Els fundadors del centre, la majoria personal docent, vam començar capitalitzant l'atur; però a mitjans del 2017 vam comprar un nou local i vam demanar un préstec", explica el director de l'escola, que va passar de ser una empresa mercantil a una cooperativa de treball.

El pati de l'escola Nou Patufet / Albert Bertran

Els impulsors del Nou Patufet subratllen l'exemple que suposa per als més petits. "Han après, sobretot els que venen de l'antiga escola, que una altra manera de fer les coses és possible. El funcionament de la cooperativa, amb pilars com les comissions, la participació  i la transparència, també arriba als alumnes", destaca el director.

Llibreria de barri

La Carbonera, oberta l'octubre del 2017, és un altre dels projecte cooperatius que s'han beneficiat de la nova línia de finançament per a projectes de nova creació de Coop 57. "Volem formar part del teixit social del Poble-sec. De fet, ja estem realitzant activitats conjuntament amb escoles, centres cívics i la biblioteca del barri", explica Carlota Freixenet, sòcia i cofundadora d'una llibreria que transcendeix el seu local, situat al 40 del carrer de Blai. I és que, sempre que poden, surten al carrer amb activitats com contacontes, manualitats i tallers d'escriptura.

Els socis d'aquesta cooperativa paguen un import que se'ls descompta quan compren, com si fos una targeta moneder. «Això ens permet disposar sempre de líquid per comprar llibres i mantenir el negoci», explica Freixenet, que valora positivament l'aposta de l'actual govern municipal pel cooperativisme. «La implicació de l'ajuntament ens dona bastant esperança. Creiem que és molt important que els projectes de l'economia social i solidària funcionin si volem realment contribuir a canviar una mica el món», postil·la.

La fórmula del 'matchfunding'

A més de la creació d'un fons de crèdit municipal que estimula la creació de nous projectes i empreses d'Economia Social i Solidària, l'Ajuntament i Barcelona Activa també recolzen ‘Conjuntament’. una iniciativa de la Fundació Degoteig amb l'objectiu d'impulsar projectes socials i iniciatives vinculades als àmbits de desenvolupament econòmic de proximitat. La iniciativa segueix la fórmula multiplicadora del ‘matchfunding’: per cada euro que la ciutadania aporta a un dels projectes escollits, la plataforma Degoteig destina la mateixa quantitat i en temps real.

Notícies relacionades

Els 24 projectes seleccionats per formar part de ‘Conjuntament’ estan relacionats amb l'emprenedoria social de proximitat (dirigits a resoldre necessitats de la població a través de la innovació i la intel·ligència col·lectiva) i les economies comunitàries i col·laboratives (des de xarxes d'intercanvi i bancs de temps a cooperatives de consum, passant per horts urbans i grups de criança). 

La fundació compta amb un fons de fins a 96.000 euros  per complementar les aportacions monetàries individuals. Els 24 projectes seleccionats rebran assessorament personalitzat per part de l'equip de Degoteig, abans i durant les seves campanyes. Degoteig, com a plataforma de micromecenatge cívic, constitueix «una eina de generació de recursos, gota a gota, amb un percentatge d'èxit de finançament superior al 70%», segons detalla la plataforma a la seva web.