En col·laboració amb

Ciutat sense barreres

Barcelona diagnostica el seu grau d'accessibilitat

L'Ajuntament contracta 38 persones amb diversitat funcional per portar a terme aquesta feina

foto-silla-de-ruedas

foto-silla-de-ruedas

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L'Ajuntament de Barcelona ha contractat 38 persones amb diversitat funcional per acabar el diagnòstic global sobre l'accessibilitat a la ciutat. Les contractacions, que tindran una durada prevista d'entre sis i vuit mesos, s'han fet a través d'un pla d'ocupació liderat per l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i després d'un procés de selecció a què es van presentar 168 persones. La selecció dels candidats s'ha fet amb la col·laboració de la Xarxa d'Inclusió Laboral de Barcelona (XIB), entre persones que estaven inscrites a l'atur i que complien una sèrie de requisits com és el coneixement de la matèria d'accessibilitat.

Els contractes s'emmarquen en el Pla d'Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026 Pla d'Accessibilitat Universal de Barcelona 2018-2026que l'Ajuntament va presentar al mes de maig, un ambiciós projecte que pretén radiografiar tots els serveis que es presten a la ciutadania, ja siguin públics o privats, per revisar la seva accessibilitat física, comunicativa i dels productes que ofereixen. El pla, a més de fer aquesta anàlisi, també preveu oferir solucions adequades per a cada cas i reservar un percentatge de les inversions municipals per fer-les possibles. L'objectiu últim és aconseguir que l'entorn urbà sigui viscut per tots en igualtat de condicions i que l'any 2026 Barcelona sigui totalment accessible, també per a les gairebé 130.000 persones que viuen i tenen reconeguda alguna mena de discapacitat (el 8% de la població).

El pla ja ha començat

En aquests moments el pla ja ha analitzat 47 teatres, 61 museus, 404 centres públics adscrits al Consorci d'Educació de Barcelona, 2.542 parades i estacions dels diferents operadors de transport, 257 autobusos, 52.300 establiments comercials a peu de carrer, 317 establiments hotelers, 22 centres esportius municipals i l'espai públic a tres barris de la ciutat de tres districtes diferents. En general, s'ha constatat que hi ha un alt índex d'accessibilitat física a la majoria d'equipaments i que és en el camp de l'accessibilitat comunicativa on hi ha més camp per recórrer.

Amb la incorporació de les 38 persones amb diversitat funcional ara es pretén fer el diagnòstic de 40 centres de serveis socials i 122 serveis socials especialitzats com residències i serveis a la infància, 50 centres d'atenció primària, les universitats, 40 mercats de la ciutat, 51 centres cívics, 85 zones esportives, 26 centres esportius municipals més, 46 biblioteques, 156 cines i la resta d'edificis municipals que no estiguin inclosos en les categories anteriors.

Una reivindicació històrica

L'equip de persones contractades consta de 6 persones coordinadores de les tasques i 32 per a la recollida d'informació i el treball de camp, que s'han dividit en 16 parelles per fer les sortides diàries en companyia. Totes treballen en un espai de l'Ajuntament de Barcelona a l'edifici del Banc de Sang i Teixits, disposen de la coordinació i atenció del personal de l'IMPD i han rebut una formació prèvia d'acollida per poder fer l'anàlisi de cada servei. Tant els col·laboradors del projecte, majoritàriament professionals provinents del món de l'arquitectura, com les persones contractades valoren fins ara l'experiència de manera excel·lent i presenten una motivació i implicació molt elevades.

Notícies relacionades

La contractació de persones amb diversitat funcional ha sigut una reivindicació històrica dels col·lectius de persones amb discapacitat i també del consell rector de l'IMPD, on participen. En el cas de l'Institut, de fet, el percentatge de persones amb discapacitat que hi treballen s'ha situat en un 15% del conjunt de la plantilla durant els últims anys. Amb l'Institut de Parcs i Jardins són els ens municipals que més percentatge de persones amb diversitat funcional incorporen a la seva plantilla.

Amb la incorporació de les persones amb discapacitat del pla d'ocupació de l'IMPD fa un salt important i aconsegueix que el 44% de la seva plantilla siguin persones amb diversitat funcional. Aquest percentatge de persones amb discapacitat permet afirmar que l'Institut és al mateix nivell d'inserció de persones amb diversitat funcional que les grans entitats estatals del sector de la discapacitat.