En col·laboració amb

GÈNERE I COMUNICACIÓ

Isabel Muntané, periodista: "Les joguines no tenen sexe. N'hi atribuïm"

La professora de periodisme concep el joc en nens i nenes molt petits com una oportunitat per construir una societat més justa i igualitària

zentauroepp41300548 barcelona  13 12 2017  otros  isabel muntan   coordinadora d171221103625

zentauroepp41300548 barcelona 13 12 2017 otros isabel muntan coordinadora d171221103625 / Carlos Valbuena Junquera

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

La professora de periodisme Isabel Muntané, codirectora del Màster de Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), fa anys que denuncia la invisibilitat de la dona, relegada històricament a l’àmbit domèstic. «Aquesta invisibilitat comença als llibres de text, on les dones no apareixen com a referents i es transmet als més petits que les dones no poden fer grans coses». 

–Un any més, l’Ajuntament torna a insistir en la importància de fer regals no sexistes per Nadal.

–Aquestes campanyes són una bona manera d’anar introduint un altre missatge, de fomentar la reflexió. Realment les joguines no tenen sexe, sinó que n’hi atribuïm nosaltres. A través de la publicitat es construeixen els gèneres que perpetuen estereotips sexistes.

–Les joguines no tenen sexe. Tothom pot jugar. ¿Què li sembla el lema d’aquest any?

–Estic d’acord amb el lema. Hem de trencar  amb aquestes barreres o dicotomies. Hem de regalar joguines que ofereixin múltiples possibilitats, com una bicicleta o un trencaclosques. Són op­cions pedagògiques, entretingudes i no tenen cap marca sexista.

–¿Les joguines són un reflex del patriarcat?

–Sí, vivim en un heteropatriarcat, que a més és classista i racista. Això pot canviar, i ha de canviar. 

–¿A llarg termini? ¿Les noves generacions són clau?

–Jo espero que no sigui tan a llarg termini. La feminista no neix, es construeix, i les que ara ens definim com a feministes ens hem hagut de desconstruir perquè hem nascut i hem sigut educades en aquest patriarcat.

-L'home hauria de perdre el seu paper predominant.

–Els homes haurien de fer un procés de reflexió i comprendre que l’heteropatriarcat també els fa mal. L’home ha de demostrar en tot moment que és valent, que pot amb tot… El feminisme no és una guerra contra els homes, sinó una revolució perquè els homes i les dones tinguin les mateixes oportunitats i s’aprofitin les capacitats de tots.

–En altres paraules, una societat justa i igualitària.

–Sí, hem d’avançar cap a una societat en què tots ens sentim més còmodes. Hem d’obrir les portes per aprofitar les capacitats dels homes i les dones, però també de les persones que acaben d’arribar aquí, per exemple, perquè aporten molta riquesa. El feminisme també lluita pel reconeixement i el valor de la diversitat cultural, religiosa, de classe…

–¿Quin paper juguen les joguines en aquesta lluita? 

– El seu paper és molt important  perquè  les joguines són clau en el desenvolupament cognitiu, relacional, cultural… Per aquest motiu és important transmetre altres papers, permetre que els més petits es desenvolupin naturalment, sense condicionants del que creiem que correspon als nens o a les nenes. Hi ha un estudi que va demostrar que les nenes no tenen problemes per jugar amb els jocs tradicionalment vinculats als nens. Al contrari, els nens s’hi mostren més reticents. ¿Per què es dona aquesta diferència? Les coses que s’associen a les dones són desprestigiades per la societat.

Notícies relacionades

–¿Quins rols s'han transmès històricament? 

–Les nenes han de ser dòcils, carinyoses, s’han d’encarregar de cuidar la família; en canvi, els nens han de ser actius, valents i forts…  Si seguim transmetent això, estem perpetuant una societat que discrimina.