En col·laboració amb

ATENCIÓ FÍSICA I PSICOLÒGICA

Barcelona dona suport institucional a les víctimes de l'1 d'octubre

El servei especial d'atenció a les víctimes d'agressions policials de l'1 d'octubre ha atès gairebé 300 persones

1o victimas

1o victimas

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona va activar un servei especial d'atenció a les víctimes davant les desproporcionades actuacions policials de l'1 d'octubre. Un servei amb la voluntat d'oferir atenció jurídica i psicosocial a les persones que, de manera directa o indirecta, s'haguessin vist afectades per les càrregues. El servei, que va acabar el 20 d'octubre, ha atès 294 persones.

La informació aportada pels testimonis i ferits indica una vulneració dels drets humans i fonamentals com la llibertat d'expressió, la integritat moral i el dret de reunió i manifestació pacífica, i contravé la legislació estatal i internacional.

Els resultats de l'informe, segons ha afirmat el tinent d'alcaldia de Drets de CiutadaniaParticipació i TransparènciaJaume Asens, indiquen que l'actuació policial “tenia com a objectiu generar pànic entre la població civil per desmobilitzar-la i desincentivar les persones que encara no havien anat a votar”. Asens també ha afegit que “l'1 d'octubre assistim a l'episodi de violència institucional més greu des del punt de vista qualitatiu i quantitatiu que s'ha produït mai en la nostra ciutat”.

AGRESSIONS FÍSIQUES I PSICOLÒGIQUES

Entre els diferents tipus d'agressions que ha recollit l'informe, els cops de puny, les puntades i les bufetades (49), les estrebades i empentes (35) i els cops de porra en parts del cos especialment sensibles (22) són les més nombroses. No menys importants resulten altres tipus d'agressions, amb afectacions més psicològiques que físiques, que evidencien tractes humiliants i vexatoris, com empentes reiterades donades pels agents, insults o arrossegaments, o els dos casos d'agressió sexual que han narrat dues de les dones ateses.

L'ús de les bales de goma, prohibides a Catalunya des de desembre del 2013, va deixar dues persones ferides, una d'elles de gravetat. Si bé la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no estan obligades al compliment de la prohibició, el seu ús sí que ha de ser el reglamentari, seguint els protocols establerts. Asens també ha destacat que es personessin “com a acusació popular en el cas del jove que ha perdut l'ull a causa de l'impacte d'una pilota de goma”. Així mateix, l'Ajuntament no descarta fer-ho també en altres casos de gravetat.

Notícies relacionades

Els veïns i les veïnes que han sigut ateses pel servei han sol·licitat atenció jurídica i psicològica (65), però també s'han posat en contacte amb l'Oficina per la No Discriminació per col·laborar aportant informació i material audiovisual que servís com a prova (41), demanar informació (17) o participar en tallers grupals (171).

ACOMPANYAMENT INSTITUCIONAL

Les conclusions de l'informe assenyalen també que les víctimes han sentit que part del seu dany quedava reparat pel suport institucional, el treball realitzat als tallers i les diligències obertes per un jutjat d'instrucció de Barcelona contra l'actuació policial.