Economia circular

Catalunya crea un nou clúster per millorar la gestió de residus

La iniciativa suma gairebé 700 empreses que, en conjunt, reuneixen més de 40.000 treballadors

Catalunya crea un nou clúster per millorar la gestió de residus
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Catalunya acaba de llançar una nova iniciativa per millorar la gestió de residus al territori. Segons ha anunciat aquest dimecres la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, a partir d’ara Catalunya tindrà un nou clúster per agrupar les empreses del sector, millorar la gestió dels desfets generats a la zona i fomentar les iniciatives innovadores en aquest àmbit. En total, s’estima que aquesta iniciativa sumarà gairebé 700 empreses que, en el seu conjunt, reuneixen més de 40.000 treballadors i facturen més de 10.000 milions d’euros.

Aquest projecte, en paraules de la consellera Jordà, també obre la porta a impulsar nous projectes d’economia circular en diferents sectors. «L’impuls cap a l’economia circular requereix una visió global que implica la col·laboració entre diversos actors econòmics i socials de Catalunya, així com dels col·legis professionals, els centres de recerca, les universitats, les organitzacions i, òbviament, el teixit empresarial», ha destacat la portaveu de la conselleria durant l’estrena d’aquesta iniciativa, presentada aquesta tarda a les instal·lacions del museu Cosmocaixa de Barcelona. 

Projectes d’innovació

Notícies relacionades

Aquesta nova plataforma es proposa crear sinergies entre diferents actors implicats en la gestió de residus. Això implica, per exemple, fomentar iniciatives conjuntes per reduir el volum de residus i fomentar un ús més eficient dels recursos. Per a això, una de les principals línies estratègiques del nou clúster serà l’impuls de nous projectes de recerca i innovació en què s’impliquin des de les empreses del sector fins a les universitats passant per entitats consultores, associacions i gremis. També es fomentaran els projectes per internacionalitzar les iniciatives del sector. 

La creació d’aquest nou clúster tindrà «un paper clau per accelerar la lluita contra el canvi climàtic i impulsar la sostenibilitat del teixit productiu», ha explicat el conseller delegat de la plataforma ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell. «La transició de l’economia lineal a la circular no només ofereix oportunitats empresarials, sinó que també millora el posicionament competitiu de Catalunya», ha destacat durant la presentació d’aquest dimecres.