On Catalunya

Dia Mundial del Medi Ambient

Jordà promet una llei per reduir els envasos d’un sol ús

La consellera d’Acció Climàtica participa en una recollida d’escombraries marina a la platja del Somorrostro

1
Es llegeix en minuts

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, prepara una nova llei per actuar amb «contundència» per reduir «els envasos d’un sol ús» i promoure els reutilitzables. Així ho ha anunciat aquest dissabte des de la platja del Somorrostro de Barcelona, on ha participat en una recollida d’escombraries marina en el marc de l’‘Ultra Clean Marathon’. Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, Jordà ha detallat que el seu departament treballa en el desenvolupament de dos avantprojectes de llei per minimitzar la producció de residus i impulsar l’economia circular. Un serà la llei d’embalatges de Catalunya i anirà dirigida a la indústria perquè eviti embalatges excessius. L’altre serà la llei de residus, que regularà la gestió de les escombraries.

Jordà va considerar que l’Administració ha de clavar «un cop a la taula» per acabar amb els «envasos d’un sol ús». Segons el seu parer, «reciclar està molt bé», però ara cal «reduir i reutilitzar» i tornar al «reutilitzable i l’emplenable» perquè «aportaran molta més qualitat de vida».

«És absolutament absurd que anem a una botiga i que comprem un quilo de plàtans que estiguin en una safata de porexpan embolicada amb plàstic», ha reflexionat en veu alta anunciant una «guerra al concepte d’un sol ús». La consellera ha anunciat que els dos avantprojectes de llei que prepara el seu departament en aquest àmbit comptaran amb la participació de diversos sectors perquè, segons ella, «si s’obre un meló, s’ha d’obrir bé».

Notícies relacionades

Entre altres reptes, amb aquesta nova normativa Acció Climàtica pretén convertir la fracció orgànica en un actiu, en lloc d’un maldecap, amb una nova estratègia d’aprofitament. Amb tot, Jordà no ha volgut posar data a la seva aplicació perquè amb prou feines fa vuit dies que ha arribat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Aquest departament ha recordat que els coberts i plats, els remenadors de begudes, els bastonets de les orelles, les palletes o recipients de plàstic per als aliments tenen els dies comptats. Tal com estableix Brussel·les, el 3 de juliol quedarà prohibida la venda de qualsevol producte de plàstic d’un sol ús. La mesura arriba després de la prohibició de les bosses d’aquest material, vigent des de l’1 de gener del 2021.