ESTUDI INTERNACIONAL

Les foques també 'aplaudeixen' sota l'aigua per comunicar-se | VÍDEO

Els científics asseguren que aquests mamífers marins aplaudeixen durant la temporada de reproducció com una mostra de força que adverteix els competidors i alerta possibles parelles

focas-grises-aplaudiendo-bajo-el-agua-para-comunicarse / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les foques grises salvatges també poden aplaudir sota l’aigua durant la temporada de reproducció, com una mostra de força que adverteix els competidors i alerta possibles parelles.

Les imatges del vídeo, preses per un equip internacional dirigit per la Universitat de Monash, mostren una foca grisa mascle aplaudint en el seu hàbitat natural submarí, produint un soroll o cruixit similar a un tret. Aquesta és la primera vegada que es veu una foca aplaudint completament sota l’aigua amb les seves aletes davanteres.

«El descobriment de ‘foques aplaudint’ podria no semblar tan sorprenent, al cap i a la fi, són famoses per aplaudir en zoològics i aquaris», afirma l’autor principal de l’estudi, el Dr. David Hocking, de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de Monash.

«Per elles mateixes»

«Però mentre els animals del zoològic sovint són entrenats per aplaudir per al nostre entreteniment, aquestes foques grises ho fan per elles mateixes», afegeix.

La investigació, publicada a la revista ‘Marine Mammal Science’, es basa en imatges de vídeo recopilades pel naturalista Dr. Ben Burville, investigador visitant de la Universitat de Newcastle, Regne Unit.

El metratge, que va necessitar el Dr. Burville 17 anys de busseig per captar la pel·lícula, mostra un exemplar gris mascle aplaudint amb les seves aletes en forma de pota per produir un cruixit similar a un tret. «L’aplaudiment va ser increïblement fort i al principi em va resultar difícil creure el que havia vist», indica el Dr. Burville, que es pregunta com podria una foca fer un aplaudiment tan fort sota l’aigua sense aire per comprimir entre les seves aletes.

Sons similars

«Altres espècies de mamífers marins poden produir tipus similars de so de percussió colpejant l’aigua amb el seu cos o cua», afirma per, la seva banda, el professor associat Alistair Evans de la Universitat de Monash, que també va participar en l’estudi.

El fort soroll d’alta freqüència produït a l’aplaudir talla el soroll de fons, i envia un senyal clar a qualsevol altra foca en l’àrea.

«Depenent del context, els aplaudiments poden ajudar a allunyar els competidors i/o atreure companys potencials –assenyala el Dr. Hocking–. Pensa en un goril·la mascle que colpeja el pit, per exemple. Igual com les palmes de foca, aquests batecs del pit porten dos missatges: soc fort, mantén-te allunyat; i soc fort, els meus gens són bons».

Comportament social

Notícies relacionades

Segons el Dr. Hocking, que les foques aplaudeixin demostra quant queda per aprendre sobre els animals. Aplaudir sembla que és un comportament social important per a les foques grises, per la qual cosa qualsevol cosa que el pertorbi podria afectar l’èxit reproductiu i la supervivència d’aquesta espècie.

«Se sap que la contaminació acústica humana interfereix amb altres formes de comunicació de mamífers marins, inclosa la cançó de les balenes –conclou el Dr. Hocking–. Però si no sabem que existeix un comportament, no podem actuar fàcilment per protegir-lo».