Rescatats del foc 200 arbres prehistòrics a Austràlia

Bombers i agents forestals culminen amb èxit una operació sense precedents per salvar-los de l'extinció

El Govern australià manté en secret el lloc exacte on s'ubica el bosc per garantir-ne la conservació

wp-42

wp-42

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Són 200 arbres en un bosc d’origen prehistòric i una operació coordinada de bombers i agents forestals ha aconseguit que superin les seves setmanes més difícils per a la supervivència pel flagell dels focs a Austràlia.

 / NSW NATIONAL PARKS AND WILDLIFE SERVICE / Els pins prehistòrics creixen en un terreny escarpat al cor del Wollemi National Park

Els pins Wollemi són mundialment famosos per la raresa de la seva antiguitat, que alguns experts situen al juràssic i que almenys es remunten entre 100 i 200 milions d’anys. La seva proximitat als grans incendis de l’entorn de Sydney va fer témer per la seva seguretat. «Va ser com una operació militar», va afirmar el ministre de medi ambient i energia australià, Matt Kean, a ‘The Herald’. «Havíem de fer el que fos» per salvaguardar-los.

Bomber desplegant el material per protegir els arbres / nsw national parks and wildlife service

Els pins creixen en una zona estreta del Wollemi National Park, la localització exacta de la qual es guarda com un secret per donar més garanties a la seva preservació, fins al punt que es va optar per no informar sobre les tasques mentre es feien. Experts en incendis en zones d’accés difícil van participar a la missió juntament amb efectius del National Parks and Wildlife Service.

/ NSW NATIONAL PARKS AND WILDLIFE SERVICE

En l’operatiu es van combinar els mitjans aeris, proveïts de tancs d’aigua i material antiinflamable i es va establir un sistema d’irrigació sobre el terreny per entorpir l’avenç del foc a tall de barrera de protecció. Amb tot, no va ser fins que l’intens fum es va començar a dissipar amb el pas del temps que es va poder verificar l’èxit de la missió: les flames només van arribar a dos dels arbres, segons el Govern australià.

Un bomber comprova l’estat de conservació d’un exemplar / nsw national parks and wildlife service

Notícies relacionades

El petit bosc de pins es va descobrir casualment el 1994, i els seus exemplars es consideren dinosaures vivents, pel que es mantenen en estat de vigilància permanent per evitar que pateixin danys per part d’espècies invasores o patògens, segons va explicar Kean, que va recordar que fins que es van trobar es consideraven extints en el medi natural i la supervivència dels quals ara s’ha garantit amb una «missió de protecció ambiental sense precedents».

El bosc prehistòric s’ha conservat malgrat els danys soferts en el seu entorn forestal / nsw national parks and wildlife service