QUÈ FER

Solucions contra el canvi climàtic (4): viure amb una energia intermitent

Passar de les energies fòssils al subministrament variable del sol i del vent requereix noves tecnologies però també un canvi de costums.

Plaques solars i un molí d’energia eòlica.

Plaques solars i un molí d’energia eòlica.

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Llegeixi altres solucions contra el canvi climàtic:

Són cada vegada més freqüents els dies en els quals les energies renovables generen la majoria de l’electricitat produïda a Espanya. El problema és: ¿què passa en els altres dies, quan no hi ha bastant vent o sol?

La intermitència de les energies eòlica i solar és un dels colls d’ampolla més grans en la transició energètica –o sigui, el passatge a energies que no emetin els gasos que causen l’escalfament global.

Aquesta transició és el cor de qualsevol solució per al canvi climàtic. «S’han de reemplaçar els combustibles fòssils amb renovables baixes en carboni», sentencia un manifest firmat per 11.000 científics fa unes setmanes.

La baixada de preu de les renovables, impulsada per ajuts i tecnologia, és un senyal esperançador

«Amb les tecnologies que tenim en l’actualitat, es pot fer un full de ruta [cap a la transició energètica] bastant correcte. No necessitem una innovació trencadora: amb la millora incremental i l’economia d’escala seria suficient», afirma Xavier Obradors, director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC).

El senyal més esperançador és la baixada en els preus de les renovables, impulsada pels avenços tecnològics i els ajuts al sector. Però la intermitència continua sent un repte.

Intel·ligència artificial i bateries

«És un problema que no està resolt. Avui dia les renovables soles no ens poden donar la solució», admet Luisa Cabeza, investigadora ICREA en energia i intel·ligència artificial de la Universitat de Lleida. La solució, segons la seva opinió, passa per programes informàtics que alternin les energies intermitents amb altres de constants, com la hidràulica o la geotèrmica.

El nus del problema està en l’emmagatzematge i el transport. Encara no hi ha bateries capaços d’atrapar tota l’energia que es malgasta en els dies més ventosos o assolellats.  Obradors confia en els combustibles solars: compostos de l’hidrogen o de l’etanol generats a partir d’energia solar, que en facilitarien el transport.

«Sembla que ja no aguantem un tall de llum o unes hores sense tele», observa una experta

El manifest dels científics esmenta polítiques que facilitarien la transició: deixar sota terra les reserves romanents de combustibles fòssils; eliminar subsidis a aquests productes; posar-li un preu més alt; etcètera.

Notícies relacionades

Cabeza, no obstant, apunta a canvis més profunds. «El primer és baixar el consum: la millor energia és la que no es consumeix», afirma. Segons aquesta investigadora, el repte principal és canviar de costums.

«Potser, haurem d’acceptar que en determinats moment puguem estar sense electricitat. Sembla que ja no aguantem un tall de llum o unes hores sense tele», observa. «Els polítics s’han d’arriscar a perdre vots amb polítiques impopulars», conclou.