DAVANT DE LA CIMERA DEL CLIMA

Premis Nobel insten a actuar ja contra l'emergència climàtica

Diversos guardonats en disciplines científiques reclamen un canvi de mentalitat

zentauroepp51256132 ltor  us michael kremer  french esther duflo and indian born191207132146

zentauroepp51256132 ltor us michael kremer french esther duflo and indian born191207132146 / JONATHAN NACKSTRAND

2
Es llegeix en minuts
Efe

 Diversos premis Nobel de disciplines científiques van destacar dissabte que aquest és el moment per fer front a la crisi climàtica, la qual cosa requerirà un canvi de mentalitat, però que també caldrà cert pragmatisme, ja que l’ésser humà no està cridat a viure fora de Terra.

Els premis Nobel de Física, Química i Economia ofereixen cada any una roda de premsa conjunta abans de recollir el guardó en una cerimònia que se celebra el 10 de desembre.

En aquesta ocasió, els premiats van parlar, entre altres temes,sobre la cimera del clima, COP 25, que se celebra a Madrid fins al dia 13.

«El temps és ara», va considerar Stanely Whitingham, un dels premiats en Química per ser el pare de les bateries de liti, que avui dia utilitzen tots els dispositius mòbils.

No obstant, «no serà fàcil» i hem de «ser pragmàtics», ja que no es pot pensar «simplement a apagar totes les fonts d’emissions de CO2, va dir el nou Nobel, per a qui les bateries de liti «poden ajudar en el sector del transport» per fer cotxes i «fins i tot camions grans» menys contaminants.

La lluita contra el canvi climàtic requerirà, a més, «un canvi de comportament, particularment als països rics per reduir el nivell de consum» de béns i energia, va destacar Esther Duflo, una de les premiades pel seu nou enfocament econòmic per a la lluita contra la pobresa.

No es tracta només de conduir cotxes més respectuosos amb el medi ambient, com els elèctrics, sinó de «conduir menys cotxes», va dir la segona dona de la Història que ha rebut un Premi Nobel d’Economia.

Països pobres

Duflo va cridar l’atenció que el canvi climàtic «afectarà de manera desproporcionada» la gent pobra que viu al sud, on ja fa calor i tenen «menys possibilitats de fer canvis».

En el futur, l’escalfament del planeta «pot posar realment en perill la majoria dels avenços que s’han fet en la lluita contra la pobresa en tot el món», va advertir.

Notícies relacionades

A més, «les estrelles són tan lluny que no hauríem de tenir esperances d’escapar-nos de la Terra», va recordar un dels tres premis Nobel de Física, Didier Queloz, descobridor del primer exoplaneta que orbita una estrella similar a la nostra.

Queloz va considerar «irresponsable» la gent que diu que «no importa» perquè «en algun moment marxarem de la Terra» i va recordar que som una espècie que ha evolucionat «en i per» aquest planeta, «no seríem capaços de sobreviure en cap altre» per això el millor seria «invertir el temps en arreglar aquest».