QUÈ FER

Solucions contra el canvi climàtic (2): donar oportunitats a nenes i dones

Un món més igualitari no resultaria en més població i contaminació, sinó en el contrari.

mg 9234

mg 9234

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Llegiu altres solucions contra el canvi climàtic:

Pel simple fet d’existir, un ésser humà té una «petjada de carboni». Cada dia, neixen 200.000 persones, cosa que resulta en un augment de la població mundial de 80 milions d’individus per any.

«La població mundial ha de ser estabilitzada», mana un manifest contra el canvi climàtic firmat per 11.000 científics fa unes setmanes. La planificació familiar està entre les 10 mesures més eficaces contra l’escalfament, segons el projecte Drawdown. Però hi ha una mesura encara més eficaç, segons aquesta iniciativa: educar les nenes.

«La justícia social global i l’emancipació de la dona són les accions més eficaces des del punt de vista demogràfic», afirma Julio Pérez Díaz, de l’Institut d’Economia, Geografia i Demografia (IEGD) del CSIC, a Madrid.

Els països on més creix la població són els que menys contaminen per persona

Aquest expert alerta sobre alguns tòpics demogràfics. En primer lloc, els països on més creix la població no són precisament aquells on hi ha més contaminació per càpita, o sigui els països rics del nord del món.

En segon lloc, la fertilitat baixa des de fa dècades en tots els llocs del món, fins i tot a Àfrica. El creixement de la població mundial es deu llavors al fet que moren menys nens i l’esperança de vida augmenta. Al cap d’un temps, la població començarà a baixar.

En tercer lloc, la reducció generalitzada de la fertilitat no es deu tant a les polítiques de planificació familiar. «Aquesta reducció s’ha donat tant a la Xina, on hi havia la política de fill únic, com al Vietnam, on no n’hi havia», afirma Pérez Díaz.

Sortir de la subsistència

«La fertilitat se sol reduir quan les societats comencen a transmetre als fills més del que reben d’ells», explica. A les societats rurals, els fills aporten recursos. Però quan les famílies surten de l’economia de subsistència i deixen d’explotar prematurament els fills, la seva estratègia passa a fer menys fills i invertir més en cada un d’ells.

Justícia social i emancipació femenina redueixen la població en lloc de disparar-la

Notícies relacionades

«Qui pensa que cuidant millor les persones tindrem més gent i contaminarem més s’equivoca molt. La justícia social és més eficaç que la planificació familiar», afirma Pérez Díaz. El demògraf afegeix que una peça clau d’aquesta transició és l’emancipació de les dones i el seu accés a l’educació.

«La qüestió no és quants som, sinó com consumim», diu Pérez Díaz. «Si no canviem el segon aspecte, podríem tenir la sorpresa que, quan la població deixi de créixer, continuem contaminant igual», conclou.