DEBATS OBERTS

¿Què és la Cimera del Clima? Totes les claus

L'organització de la COP25 crea un espai per fomentar el diàleg sobre la crisi climàtica

La 'zona verda' de l'esdeveniment acollirà prop de 500 activitats per discutir sobre la transició ecològica

cumbre-clima-2019

cumbre-clima-2019

6
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

La Cimera del Clima COP25 ja està en marxa. L’esdeveniment, organitzat per l’ONU i presidit per Xile, se celebra a Madrid del 2 al 13 de desembre sota el lema ‘És temps d’actuar’. Els organitzadors preveuen l’assistència de mig centenar de líders mundials, les delegacions de 196 països, els més alts representants de la Unió Europea i diverses institucions internacionals. [Segueix la Cimera del Clima de Madrid en directe.]

La cimera tindrà lloc alrecinte d’IFEMA - Fira de Madrid, un espai que compta amb set pavellons d’uns 100.000 metres quadrats en total, així com un espai addicional de 13.000 metres quadrats de l’àrea de congressos.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va visitar aquest dissabte les instal·lacions i la ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la secretària Ejecutiva de l’ONU sobre Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, van protagonitzar la tradicional «entrega» de les instal·lacions de la cimera climàtica a les Nacions Unides.

La conferència arrenca amb el suport de les mobilitzacions massives en defensa del planeta que s’han viscut l’últim any. Per això, segons expliquen els responsables de l’esdeveniment, l’objectiu de la cimera és promoure «una plataforma de diàleg, sensibilització i participació en la lluita contra el canvi climàtic, la transició justa i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible».

Per a això es realitzaran prop de 500 activitats obertes al públic que es realitzaran a la ‘zona verda’,un espai de 3.000 metres quadrats dedicat a la societat civil. En aquest espai es crearan diversos punts de trobada diferenciats per discutir, per exemple, d’acció sectorial pel clima, participació de la societat civil, joves, innovació, ciència i pobles indígenes. L’accés a aquesta part del recinte i a les activitats és lliure, tot i que requereix acreditació a través de laweb del ministeri o a les taquilles situades a l’entrada del recinte.

Aquest espai funcionarà en paral·lel a la ‘zona blava’, lloc gestionat per les Nacions Unides on tindran lloc les negociacions oficials de la cimera. Aquests són, a grans trets, alguns dels temes que es discutiran.

1. Equitat global i intergeneracional

El dilluns 2, dia en què arrenquen oficialment els esdeveniments de la COP25, els joves ecologistes protagonitzaran una jornada dedicada a l’educació ambiental contra la crisi climàtica.  La generació del ‘Fridays for future’ impartirà xerrades sobre justícia climàtica global, els nous models de lideratge per a la promoció de la sostenibilitat o el paper de la informació en la lluita contra el desastre ambiental. També està prevista la lectura d’un manifest de l’associació Joves pel Clima, ja presentat en la cimera d’Acció Climàtica de Nova York.

2. Ciutats i regions

El dimarts 3 estarà dedicat a la descarbonització dels territoris i als actors implicats en aquest procés. En les activitats obertes al públic es discutirà, entre d’altres, la capacitat de les mateixes ciutats per mitigar l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i els efectes, ja visibles en l’actualitat, de la crisi climàtica sobre la població, les infraestructures i els béns concentrats en les grans metròpolis. També es plantejaran alternatives i projectes sostenibles, com la construcció ecològica i el foment de les universitats amb una empremta neutra de carboni.

3. Ciència, innovació i indústria

El dimecres 4 les activitats giraran al voltant de les solucions a la crisi mediambiental aportada per científics i actors implicats en la indústria. La jornada començarà amb la presentació de l’associació Scientist for Future (Científics per al Futur), integrada per més de 26.000 professionals de tot Europa. Les universitats espanyoles presentaran un manifest sobre el rol d’aquestes institucions en la lluita contra l’emergència climàtica. També es presentaran iniciatives, empreses emergents i altres projectes innovadors per fer front als diferents reptes de futur.

4. Agricultura, ús del sòl i boscos

El dijous 5 es plantejarà com una jornada de debat sobre el rol dels entorns naturals tant afectats per la crisi climàtica com actors per a la transició ecològica. Es parlarà, per exemple, dels estralls ambientals causats pels incendis, entre moltes altres de les afectacions. Algunes ponències abordaran l’impacte ambiental del sector agrari i els seus mètodes de producció. També hi haurà activitats centrades en els reptes del sistema alimentari davant dels desafiaments actuals i la transició cap a una dieta saludable i alhora sostenible. 

5. Oceans i aigua

El divendres 6, per reforçar el missatge de la ja coneguda com a ‘Cimera blava’, les activitats del dia estaran centrades en els efectes de la crisi climàtica sobre els ecosistemes aquàtics. Les ponències abordaran temes com el desglaç, la pujada del nivell del mar, l’afectació de les àrees marines i, en general, la importància de la protecció dels oceans. També s’abordaran reptes i solucions en la gestió de l’aigua a les ciutats, entre d’altres.

6. Finances sostenibles

El dilluns 9, inaugurant la segona setmana de la cimera, es parlarà de com el sistema econòmic s’hauria d’adaptar als nous reptes plantejats per la crisi climàtica. En les ponències d’aquest dia s’abordaran qüestions com, per exemple, la transformació del sistema cap a un model sostenible, l’economia circular. La jornada també comptarà amb exemples concrets de projectes d’empreses i institucions compromesos amb el medi ambient.

7. Equitat i gènere

El dimarts 10 estarà dedicat al paper de les dones en la lluita contra l’emergència climàtica. Al llarg del dia es desenvoluparan una sèrie d’activitats per conscienciar sobre la importància que la transició ecològica també incorpori la perspectiva de gènere i que reconegui l’aportació de les líders dels nous moviments ecologistes. La jornada, l’objectiu de la qual és l’apoderament de les dones compromeses amb l’acció climàtica, també comptarà amb una entrega de premis de part dels organitzadors del la COP25 per reconèixer la feina de dones destacades en la lluita pel planeta.  

8. Resiliència, biodiversitat i economia circular

El dimecres 11 se centrarà en el procés d’adaptació de ciutats, persones, comunitats i recursos davant l’emergència climàtica. Aquell dia s’abordaran qüestions com les inversions necessàries per recolzar les regions en el procés de transició ecològica. Entre les propostes destacades, l’accés al finançament climàtic. També s’abordaran solucions per fer front a la crisi climàtica des de la protecció dels recursos naturals i la biodiversitat, entre d’altres.

9. Transició justa

Notícies relacionades

El dijous 12 les converses se centraran en el concepte de democràcia ambiental. Les ponències abordaran qüestions com l’impacte de la crisi climàtica en els recursos, la seguretat alimentària i la pobresa. També es parlarà de la participació social en el procés d’una transició ecològica centrada en la justícia social.

10. Neutralitat climàtica

El divendres 13, últim dia de la programació d’aquesta nova edició de la Cimera del Clima, el debat se centrarà en els desafiaments i oportunitats de futur amb el mirada posada en el 2050. Les ponències obertes al públic plantejaran enfocaments alternatius per, per exemple, accelerar la transició energètica i augmentar l’ambició de les accions climàtiques.