INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA

La crisi climàtica s'acarnissa amb la salut dels nens amb infeccions i malnutrició

Un informe impulsat per l'OMS alerta del mal irreparable en la infància si no es conté l'escalfament

Els brots de còlera, les malalties diarreiques i el dengue es multipliquen amb l'augment de les temperatures

zentauroepp50877913 soc clima191113173856

zentauroepp50877913 soc clima191113173856 / FRANCIS R MALASIG

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els científics donen la raó a la ‘generació Greta’. El pes més gran de la crisi climàtica recaurà sobre les seves espatlles. I no només perquè són els que heretaran el planeta, com sosté l’adolescent sueca, sinó també perquè són els més vulnerables i els seus efectes negatius els patiran durant més anys. Una nova investigació mundial publicada la matinada d’aquest dijous revela que les criatures són el blanc perfecte de l’augment d’infeccions vinculades a l’escalfament, la malnutrició per la caiguda de les collites i la contaminació.

«El canvi climàtic ja està malmetent la salut dels nens del món i la tendència apunta que afectarà el benestar d’una generació completa llevat que el món compleixi les metes de l’Acord de París per limitar l’escalfament a molt per sota de 2 °C», adverteixen els científics.

L’estudi, publicat a ‘The Lancet’, és el balanç anual Lancet Coutdown corresponent al 2019 sobre l’impacte de la crisi climàtica en la salut que duen a terme 120 experts que pertanyen a 35 institucions. Entre aquestes figuren l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Banc Mundial, l’University College London i la Universitat Tsinghua.

Quatre graus més

Si el món continua actuant com si no passés res, i les emissions de diòxid de carboni i el canvi climàtic continuen al ritme actual, un nen que neixi avui s’enfrontarà a un món amb unes temperatures mitjanes per sobre de 4 °C més altes abans de complir 71 anys. Això suposarà una amenaça per a la seva salut al llarg de cada etapa de la vida, emfatitza l’informe.

 

«Els nens són especialment vulnerables als riscos sanitaris del canvi climàtic. Els seus cossos i sistemes immunitaris encara estan en procés de desenvolupament, de manera que són més susceptibles a malalties i contaminants mediambientals», segons Nick Watts, director executiu de Lancet Countdown. «Els danys patits en la primera infància són persistents i generalitzats, i les seves repercussions sanitàries duren tota una vida», afegeix.

La reducció de les collites amenaça la seguretat alimentària i apuja els preus dels aliments. Durant els últims 30 anys, el potencial de rendiment mitjà a nivell mundial d’aliments clau ha disminuït significativament: el blat de moro, un 3%; el blat d’hivern, un 4%; la soja, un 3%, i l’arròs, un 2%. Els lactants i els nens de poca edat són els més afectats per la malnutrició i els problemes sanitaris relacionats, com ara el retard estatural, sistemes immunitaris febles i problemes de desenvolupament a llarg termini.

Els bacteris

Els nens són especialment susceptibles a les malalties infeccioses que deixarà al seu pas l’augment de les temperatures. En els últims 30 anys, el nombre de dies amb les condicions climàtiques adequades per als bacteris Vibrio, que causen gran part de les malalties diarreiques del món, s’ha duplicat.  

De manera similar, els patrons meteorològics canviants estan creant entorns favorables per als bacteris Vibrio cholerae, fet que incrementa la probabilitat de brots de còlera en països on la malaltia no ocorre amb freqüència.

El dengue, estimulat pel canvi climàtic, és la malaltia vírica transmesa per mosquits que s’està propagant més ràpidament al món. Nou dels deu anys més adequats per a la transmissió del dengue han ocorregut des del 2000 i han permès que els mosquits envaïssin nous territoris al llarg d’Europa. Al voltant de la meitat de la població mundial està ara en perill de transmissió.

 

La contaminació

Notícies relacionades

En el terreny de la contaminació, la principal amenaça són les partícules en suspensió PM2,5, procedents sobretot del trànsit i de les centrals de carbó. Si Europa experimentés un nivell de PM2,5 similar al de la mitjana del 2016 durant tota la vida de la població actual, les pèrdues econòmiques i les despeses sanitàries de malalties relacionades amb la contaminació de l’aire i les morts prematures podrien arribar als 129.000 milions d’euros a l’any.

Rècord en onades de calor

Al llarg de la seva vida, un nen que neixi avui estarà exposat a un risc més gran d’inundacions greus, sequeres prolongades i incendis incontrolats. L’any passat el nombre de persones de més de 65 anys exposades a onades de calor va arribar a la xifra rècord de 220 milions més en què el 2000 (63 milions més que el 2017). Les persones amb més risc de malalties relacionades amb la calor, com ara apoplexies i nefropaties, van ser els avis de zones urbanes amb problemes de salut crònics a Europa i a l’est del Mediterrani.