EL FUTUR DEL PLANETA

Trump inicia el procés formal per sortir de l'Acord del Clima de París

L'abandonament culminarà just l'endemà de les eleccions presidencials dels EUA el 2020

TO GO WITH AFP STORY- This file photo taken on November 30  2009 shows smoke billowing from the chimneys of a food industry factory in Santes near Lille  northern France  Emissions of fossil-fuel gases that stoke climate change edged back less than hoped in 2009 as falls in advanced economies were largely outweighed by rises in China and India  scientists said on November 21  2010  Annual emissions of carbon dioxide  CO2  from the burning of oil  gas and coal were 30 8 billion tonnes  a retreat of only 1 3 percent in 2009 compared with 2008  a record year  they said in a letter to the journal Nature Geoscience  AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN

TO GO WITH AFP STORY- This file photo taken on November 30 2009 shows smoke billowing from the chimneys of a food industry factory in Santes near Lille northern France Emissions of fossil-fuel gases that stoke climate change edged back less than hoped in 2009 as falls in advanced economies were largely outweighed by rises in China and India scientists said on November 21 2010 Annual emissions of carbon dioxide CO2 from the burning of oil gas and coal were 30 8 billion tonnes a retreat of only 1 3 percent in 2009 compared with 2008 a record year they said in a letter to the journal Nature Geoscience AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN / PHILIPPE HUGUEN (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Amb una carta enviada a Antonio Guterres, secretari general de Nacions Unides, l'Administració de Donald Trump ha posat en marxa aquest dilluns el procés oficial perquè els Estats Units abandonin l'Acord de París, el pacte global aconseguit el 2015 per combatre el canvi climàtic.

La sortida, promesa per Trump en campanya, anunciada cinc mesos després de la seva arribada a la Casa Blanca i iniciada ara el primer dia en què ho permetien els protocols, culminarà en un any. I el 4 de novembre del 2020, just l'endemà de les eleccions presidencials, els EUA es convertiran en l' únic país del món fora de l'acord global, una eina que científics i activistes consideren tan insuficient com imprescindible abans de la crisi climàtica.

L'inici del procés ha sigut anunciat pel secretari d'Estat, Mike Pompeo. En un missatge a Twitter i un comunicat, el cap de la diplomàcia nord-americana ha ressuscitat l' argument econòmic  que va utilitzar Trump el 2017, al·legant que els compromisos de reducció d'emissions que va adoptar el govern de Barack Obama quan va firmar l'acord (entre un 26 i un 28% respecte als nivells del 2005) representen un “injust pes econòmic imposat a treballadors, negocis i contribuents nord-americans”. EUA ha sigut històricament el contaminant més gran del món, actualment només està per darrere de la Xina i és el productor més gran de petroli i gas.

"Esperada, preocupante"

Segons ha lamentat en un missatge amb ampli ressò la ministra espanyola de Transició Energètica, Teresa Ribera, “no per esperada la decisió és menys preocupant”.

Arriba quan la comunitat científica ja ha advertit de la imperiosa necessitat de frenar l'augment de les temperatures a 1,5 graus respecte a temperatures preindustrials i quan creixen les alertes i la consciència del creixent impacte del canvi climàtic en la intensitat de desastres i catàstrofes naturals i en la població més vulnerable.

El govern federal sota el mandat de Trump està impulsant una profunda regressió en proteccions mediambientals. I malgrat que nombroses autoritats locals i estatals i parts del sector privat dels EUA han posat en marxa les seves pròpies mesures i compromisos per lluitar contra l'escalfament global, fins i tot amb aquestes regulacions més ambicioses  i avançades que les de Washington el país està lluny de complir els objectius que s'havia marcat.

Tot i que en el seu missatge Pompeo ha defensat l'enfocament de l'Administració Trump, s'ha recolzat en dades positives sobre reducció d'emissions contaminants i gasos amb efecte d'hivernacle aconseguits per polítiques prèvies. I  l'any passat, perprimera vegada després de tres anys de descensos, las emissions de carboni dels EUA van pujar un 3,4%. La reducció respecte al 2005 està encara en l'11,2%, lluny del 26-28% marcat per Obama.

Incertesa i desconfiança

Notícies relacionades

Diplomàtics i experts temen, a més, que la sortida dels EUA afecti actuacions d'altres països, des de la Xina o l'Índia, considerats emergents però que són el primer i el tercer més contaminants, així com els que hauran d'agafar el relleu de Washington en pressionar, incloent la Unió Europea. En futures negociacions serà més difícil donar credibilitat a la paraula 'estatunidenc'  i confiar que les seves polítiques mediambientals no es mouran cada vegada que hi hagi un canvi polític a Washington. Aquesta és la segona vegada, ja que els EUA abandonen un acord climàtic amb el qual s'havia compromès (Bill Clinton va firmar el Protocol de Kioto però el Senat no el va ratificar i George W. Bush el va abandonar).

La majoria de candidats demòcrates a la presidència han promès tornar a l'Acord de París si derroten Trump el novembre del 2020 però fins i tot així la reincorporació no serà immediata ni fàcil. L'any que ve els signants han de fixar els seus objectius d'emissions per al 2030 i els EUA a partir d'ara només participaran en negociacions sobre aspectes tècnics i, quan s'oficialitzi la sortida, serà degradat a estatus d'observador. Si un demòcrata guanya no prendrà possessió fins al gener del 2021. I una vegada que sol·licités tornar s'hauria d'esperar 30 dies per a la reincorporació formal.