El govern xilè manté la presidència de la Cimera del Clima malgrat estar contra les cordes

L'ONU compta amb el paper que pugui tenir Teresa Ribera en les negociacions

Greta Thunberg comença el viatge cap a Espanya sense saber com creuarà l'Atlàntic

zentauroepp40501796 soc ifema191105194855

zentauroepp40501796 soc ifema191105194855 / FERNANDO ALVARADO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Les dificultats a què s’enfronta la Cimera del Clima de Madrid COP 25 no són poques. Al repte de logísticd’organitzar en quatre setmanes una cimera climàtica que normalment exigeix un any de preparació, se li uneix el riscd’una presidència ostentada per un govern, el xilè, que es troba contra les cordes, amb greus dificultats econòmiques i que fins i tot es podria veure obligat a renunciar si les mobilitzacions populars van a més. No és el millor escenari per pilotar unes sempre complexes negociacions entre els 186 països participants.

Comissió interministerial 

Des del minut zero en què es va acordar traslladar la seu a Madrid, el Govern s’ha mobilitzat per guanyar temps alhora. Dilluns es va crear unacomissió interministerialque ja ha posat fil a l’agulla. No només es tracta de proveir les infraestructures perquè els 25.000 participants puguin dur a terme els treballs, el transport i l’allotjament, sinó també atendre les gairebé 200 delegacions d’estrangers entre les quals figuraran un bon nombre de líders mundials.

Les administracions autonòmica i local ja han anunciat un augment del transport públic mentre que els hotelers garanteixen prou habitacions. Madrid disposa de 90.000 places i les capitals de l’entorn, com Segòvia i Toledo, també compten amb una oferta addicional disponible.

Notícies relacionades

Davant de la debilitat del Govern xilè, l’ONU compta amb el paper que pugui jugar en les negociacions la ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en estreta col·laboració amb la ministra de medi ambient xilena, Carolina Schmidt. Serà l’encarregada de dirigir les converses encaminades a concloure el reglament d’aplicació de l’Acord de París i l’augment en les contribucions dels països en lareducció d’emissions. Ribera no s’ha perdut ni una cimera en els últims 15 anys i la seva autoritat en la matèria és indiscutible.   

Thunberg

Una altra de les possibles protagonistes de l’esdeveniment, Greta Thunberg, ha emprès el viatge cap a Espanya tot i que encara no sap com creuarà l’Atlàntic. L’adolescent sueca, que no agafa l’avió per l’alt nivell de contaminació, es trobava a Los Angeles quan es va assabentar que la cimera havia canviat de seu. L’endemà, divendres, va començar a viatjar «cap a l’esta través dels bonics estats del sud dels EUAper arribar a la costa est», segons ha explicat a Twitter. Allà espera trobar, «amb sort, un transport a la COP25 a Madrid». La ministra Teresa Ribera li va oferir ajuda per desplaçar-se però l’activista de moment no ha respost.