ALTA CONSCIENCIACIÓ

El 60% dels espanyols pagarien més impostos verds

Només el 3% dels enquestats per l'Institut Elcano neguen l'existència de l'escalfament global

Una immensa majoria (81%) veu insuficients els compromisos dels països per afrontar la crisi

undefined48308451 barcelona 24 05 2019  sociedad   manifestaci n en barcelona 190924191258

undefined48308451 barcelona 24 05 2019 sociedad manifestaci n en barcelona 190924191258 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La conscienciació dels espanyols respecte a la crisi climàtica és tan alta, que un percentatge molt important (el 56%) estaria disposat a pagar més impostos per activitats com la circulació de vehicles que causen les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. I un percentatge encara més alt (el 77%) creu que l’estat ha de destinar una part del que gasta anualment a lluitar contral’emergència climàtica, tot i que això comporti treure aquests diners d’altres projectes. Almenys això és el que es desprèn de les respostes de mil entrevistats a l’enquesta ’Els espanyols davant del canvi climàtic’ presentada aquest dimarts pel Real Instituto Elcano.

L’informe dibuixa una societat espanyola on el negacionisme amb prou feines té lloc. El 97% dels enquestats està convençut que el canvi climàtic existeix i el 92% considera els humans com a principals responsables, sobretot «pel consum de carbó, petroli i gas». El 84% creu que els seus efectes ja s’estan notant. Són percentatges aclaparadors que, segons els investigadors de l’institut, demostren que existeix un «alt coneixement» tant de la crisi climàtica com dels seus efectes. Es tracta d’un nivell de conscienciació similar al de països del nostre entorn però superior al d’anys enrere.

La conscienciació arriba fins al punt que el 37% dels enquestats considera la crisi climàtica, la principal amenaça del planeta i el 19% la segona, molt per davant de les guerres, la classe política o la situació econòmica. Si al canvi climàtic s’hi sumen altres problemes mediambientals (plàstics, pèrdua de biodiversitat, esgotament de recursos i contaminació) la catàstrofe ecològica és el perill més gran al qaul s’enfronta el món per al 55% dels espanyols.

Llei del canvi climàtic, empantanegada

En la línia del que estan defensant els científics, els grups ecologistes i els moviments juvenils aglutinats per l’adolescent sueca Greta Thumberg, és aclaparadora la majoria (87%) dels que veuen insuficients els compromisos dels països fins i tot per evitar els pitjors impactes de la crisi.

Espanya no obté millor nota. El 81% considera que el nostre país no fa prou coses. El treball de camp de l’enquesta va tenir lloc l’abril passat amb el Govern ja dissolt i en funcions, després de deixar llesta per a la seva aprovació la llei de canvi climàtic, que no va poder tramitar-se al Congrés dels Diputats per l’avanç electoral. Cinc mesos després, la situació continua empantanegada per la repetició de les eleccions.

Notícies relacionades

Com han destacat reiteradament els dirigents de l’ONU i els joves presents en la cimera d’Acció Climàtica celebrada els dies passats a Nova York, el que es requereix ara és passar de les grans declaracions a l’acció, que de vegades topa amb grans resistències dels sectors afectats. Només cal que recordar l’enrenou aixecat en el sector espanyol de l’automòbil per l’anunci de prohibició dels cotxes de combustió el 2040. O la revolta dels ’armilles grogues’ a França per la pujada els preus dels combustibles.

En aquest terreny els espanyols ho tenen bastant clar. El 81% pensa que les emissions «s’han de reduir totalment, tot i que això suposi per exemple que hem d’utilitzar cada vegada menys el cotxe de dièsel o gasolina». El recolzament a mesures com la pujada d’impostos a les emissions o a la circulació és més baix, però s’acosta al 60%, i és, per tant, àmpliament majoritari.