INVESTIGACIÓ A GRAN ESCALA

La contaminació fa malbé els pulmons com un paquet de cigarrets al dia

Un nou estudi demostra que l'elevada presència d'ozó accelera la progressió de l'emfisema pulmonar

Els experts recorden que l'exposició a llarg termini a contaminants s'associa amb diferents malalties

zentauroepp28127170 beijing  china       file  a file picture dated 16 january 2190813165930

zentauroepp28127170 beijing china file a file picture dated 16 january 2190813165930 / ROLEX DELA PENA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Si respirem aire contaminat durant llargs períodes de temps estarem exposant els nostres pulmons a un mal equivalent a fumar un paquet de cigarrets diari. Així ho conclou una nova investigació publicada aquest dimarts a la revista científica ‘Jama’, en el qual s’analitza l’efecte dels contaminants ambientals sobre el sistema respiratori. L’anàlisi revela, per exemple, que una elevada presència d’ozó accelera de manera alarmant la progressió del’emfisema pulmonar, malaltia obstructiva crònica que fins ara s’associava com un dels efectes col·laterals de fumar.

L’estudi es basa en la recopilació de 18 anys de dades sobre l’evolució dels contaminants ambientals a grans metròpolis americanes i en els resultats d’escàners pulmonars més de 7.000 pacients. Aquesta observació a gran escala va permetre establir un preocupant nexe entre salut ambiental i pública. A les ciutats amb més nivells d’ozó atmosfèric, amb una mitjana anual d’entre 10 i 25 ppb (parts per mil milions), també destaca un augment dels diagnòstics d’emfisemes pulmonars i morts per aquesta malaltia crònica.

Risc per a la salut

Notícies relacionades

“Les taxes de malaltia pulmonar crònica als Estats Units estan augmentant i es reconeix cada vegada més que aquesta malaltia afecta els no fumadors”, explica Joel Kaufman, professor de medicina interna, salut ocupacional i epidemiologia a la Facultat de Salut Pública de la Universitat de Washington i autor del recent estudi. “Estem intentant entendre a què es deu l’augment d’aquesta malaltia crònica, i sembla quel’exposició a la contaminació de l’aire podria ser un factor important”, afegeix l’expert.

Aquesta no és la primera vegada que es relaciona la contaminació ambl’augment de malalties pulmonars i cardíaques. De fet, els experts consideren que cada estudi se suma a l’evidència anterior sobre el perill de l’exposició a llarg termini als contaminants ambientals. Els investigadors responsables d’aquest últim estudi sobre salut pulmonar insten a prendre mesures urgents per reduir aquest contaminant si es vol evitar empitjorar el diagnòstic. Així mateix, els experts recorden que a mesura que les temperatures augmentin pel canvi climàtic, també ho farà l’ozó a nivell del terra, que es produeix quan la llum ultraviolada reacciona amb els contaminants dels combustibles fòssils. Per això situen la contaminació com un greu risc per a la salut pública.