AVÍS PREVENTIU

Catalunya s'enfronta a una nova prealerta per contaminació

La Generalitat activa el protocol davant l'augment de partícules en suspensió, l'arribada de pols del Sàhara i la poca dispersió atmosfèrica

zentauroepp47136713 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190325175551

zentauroepp47136713 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190325175551 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat un avís preventiu davant d’un possible nou episodi d’alta contaminació atmosfèrica a Catalunya. El fenomen estaria relacionat ambl’augment de partícules en suspensió, l’arribada de pols del Sàhara i de la poca dispersió atmosfèrica.

Segons informa la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, aquest dilluns es van superar els límits diaris de partícules en suspensió en cinc punts de control del territori. Es tracta de les estacions situades a Barcelona (Eixample i Poblenou), Sant Vicenç dels Horts, Sant Adrià de Besòs i l’Hospitalet de Llobregat, en les quals es van detectar valors superiors als50 micrograms per metre cúbic

A partir d’ara, les autoritats continuaran amb un seguiment exhaustiu d’aquestes mesures i valoraran si activar el protocol per a un episodi de contaminació per partícules o desactivar la prealerta. La informació actualitzada sobre això s’anirà oferint a través de la web airenet.gencat.cat.

Recomanacions per a la ciutadania

Notícies relacionades

L’avís té per objectiureduir les emissions contaminants per evitar que la situació desemboqui en un episodi ambiental. Per a això, les autoritats suggereixen informar en els plafons lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús de transport públic, notificar les activitats industrials i obres públiques perquè activin els protocols previstos per a aquests casos i, finalment, recomanar als municipis que aturin o disminueixin les activitats susceptibles de desprendre grans quantitats de pols. 

Mentrestant, la Generalitat recomana a la ciutadania fer trajectes a peu o amb bicicleta en carrers amb poc trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments en vehicles privats o, en el seu defecte, utilitzar cotxe compartit i optimitzar la climatització de les llars.