'REBOST DEL MÓN'

El canvi climàtic ja fa malbé la producció agrícola d'aliments

Un estudi descriu una reducció mitjana de l'1% en el rendiment dels 10 principals cultius

zentauroepp31892047 parc agrari171103173201

zentauroepp31892047 parc agrari171103173201

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El canvi climàtic ja ha afectat la producció dels cultius que representen fonts alimentàries clau per a la humanitat, i algunes regions i països van molt pitjor que d’altres.

Els 10 principals cultius del món (ordi, mandioca, blat de moro, palma oliera, colza, arròs, melca, soja, canya de sucre i blat) subministren un 83% de totes les calories produïdes a les terres de cultiu.

Publicat al ‘PLOS ONE’, un nou estudi dirigit per la Universitat de Minnesota, realitzat amb investigadors de la Universitat d’Oxford i la Universitat de Copenhaguen, va utilitzar el clima i les dades de cultius per avaluar l’impacte potencial del canvi climàtic observat.

Els investigadors van veure que el canvi climàtic observat causa una variació significativa en el rendiment dels 10 principals cultius del món, que van des d’una disminució del 13,4% per a la palma oliera fins a un augment del 3,5% per a la soja, i resulta en una reducció mitjana d’aproximadament l’1% (-3,5 x 10e13 kcal/any) de calories consumibles d’aquests 10 cultius.

Efectes nocius a Europa

Així mateix, l’estudi mostra que els impactes del canvi climàtic en la producció mundial d’aliments són majoritàriament negatius a Europa, Àfrica del Sud i Austràlia, generalment positius a Amèrica Llatina i mixtos a Àsia, Amèrica del Nord i Central. També mostra que la meitat dels països que pateixen inseguretat alimentària estan experimentant disminucions en la producció de cultius, igual que alguns països industrialitzats rics d’Europa occidental.

En contrast, el canvi climàtic recent ha augmentat els rendiments de certs cultius en algunes àrees de l’Oest Mitjà dels Estats Units.

"Hi ha guanyadors i perdedors i alguns països que ja tenen una situació alimentària pitjor", diu l’autor principal, Deepak Ray, de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Minnesota. Les seves bases de dades d’estadístiques mundials dels cultius d’alta resolució també s’han utilitzat per ajudar a identificar com la producció global de cultius canvia amb el temps.

Notícies relacionades

Aquestes troballes indiquen quines àrees geogràfiques i cultius estan en més risc, de manera que són rellevants per a aquells que volen aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU per acabar amb la gana i limitar els efectes del canvi climàtic. Idees com aquestes condueixen a noves preguntes i pròxims passos crucials.

"Aquest sistema és molt complex, per la qual cosa un component acurat de modelatge estadístic i de ciència de dades és imprescindible per entendre les dependències i els efectes en sèrie de canvis petits o grans", assegura el coautor Snigdhansu Chatterjee, de la Facultat d’Estadística de la Universitat de Minnesota.