CRISI MEDIAMBIENTAL

La generació Greta torna a protestar pel clima a tot el planeta

Els estudiants surten al carrer a més de 1.600 ciutats de 130 països desfiant l'època d'exàmens

Els joves preparen per al setembre una aturada mundial a l'estil 8-M amb l'objectiu de sumar els adults

zentauroepp48305897 clima190524200157

zentauroepp48305897 clima190524200157 / Susana Vera

5
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El curs escolar s’acaba, però la protesta estudiantil contra el canvi climàtic no perd manxa. Al contrari. La segona vaga mundial liderada per l’adolescent sueca Greta Thunberg ha tornat a fer sortit aquest divendres als carrers centenars de milers de joves de més de 1.600 ciutats d’uns 130 països. I n’hi haurà més. Després del respir vacacional planegen un 27-S a semblança de les protestes feministes del  8-M: una aturada mundial del conjunt de la població. Un pas arriscat que si coronen amb èxit farà una nova empenta a la lluita per erradicar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.   

"Ja va sent hora que els adults s’hi sumin, que tota la societat es prengui seriosament un problema que ens afecta a tots", argumenta Lucas Barrero, l’alumne de la Universitat de Girona que va ser el primer a importar a Espanya els Fridays for Future, els divendres de protesta climàtica. No només és un deure dels adults. És una necessitat dels que han sigut l’ànima de l’organització. "Ha sigut dur aquests mesos de treballs de coordinació, de manifestacions tots els divendres", explica i lamenta que ni tan sols ha pogut posar-se encara a "estudiar l’examen final de dilluns". No el pot suspendre, sinó li treuen la beca.

Emergència climàtica: 

Toca també que "altres col·lectius que estan actuant de manera dispersa uneixin les seves forces en la línia del manifest llançat" dimarts passat a Madrid juntament amb les principals organitzacions ecologistes. El text reclama als futurs governs la declaració del’"estat d’emergència climàtica", com han fet ja la Gran Bretanya i Irlanda.

En el manifest ja van participar noves oenagés com Extinción Rebelión España, Madres por el Clima y Profesores por el Futuro, que s’han afegit a les manifestacions. La reclamació de la declaració d’emergència ha sigut també un dels lemes de la manifestació. "És una urgència, ho diu la ciència", adverteixen. En els últims mesos s’han acumulat els estudis científics que revelen els impactes de l’escalfament global i destaquen la necessitat d’actuar sense demora.

Moment d’exàmens

Els exàmens han afectat també la participació en algunes de les marxes de les 60 ciutats espanyoles que s’han sumat a la vaga. La de Madrid, per exemple, que ha reunit prop de 1.000 joves en el mateix itinerari que el 15-M en va portar uns 4.500 de la Puerta del Sol al Congrés dels Diputats.  

"Per a canvis sense precedents fan falta mesures sense precedents", deia la reflexiva pancarta de Fridays for Future que obria la marxa. El menor nombre no ha restat gens ni mica d’entusiasme dels manifestants que no han parat de cridar "No hi ha planeta B" o "Si el planeta fos un banc ja estaria rescatat", mentre mostraven cartells elaborats entre examen i examen. "Si els arbres donessin wifi els plantaríem com bojos", proclamava un. Bé que ho saben els adolescents.

Als exàmens com a element dissuasiu s’ha afegit a Barcelona la pluja. Unes 200 persones han sortit de la plaça de la Universitat per baixar per Pelai i la plaça Catalunya, fins a la plaça de Sant Jaume, on han llegit un manifest.

Multituds a Alemanya

Per sort no a tots els països els exàmens són a finals de maig. En molts el curs ja s’ha acabat. A Berlín, Bonn, Hamburg i múltiples ciutats alemanyes els estudiants s’han llançat en massa als carrers. A París se n’han ajuntat 20.000. A Estocolm la ciutat de Greta, malgrat que no arriba al milió d’habitants, 4.000 joves han secundat la seva paisana.

En realitat poc els ha importat si en tal o tal ciutat han participat més o menys joves. "L’important és que tots sumem, tot i que siguem al lloc més aïllat del món", explicava una de les portaveus del moviment madrileny.

N’hi ha prou amb fer una ullada al perfil de Greta a Twitter per comprovar com la protesta ha arribat a llocs tan remots com la siberiana Novosibirsk o a la península turca d’Anatolia, on uns nens han escrit amb pedres a terra "També tenim clima".

Jueus i palestins 

En Jerusalén mig miler d’estudiants jueus israelians i àrabs palestins van marxar junts fins a la Knéset (Parlament).  Fins i tot en les convulses Veneçuela i Síria, grups de joves han tingut l’ànim de posar el canvi climàtic a la complicada agenda dels seus països, tot i que hagi sigut de manera testimonial. Particularment tendra és la imatge d’uns nens tutelats per monges que llueixen cartells davant de les càmeres en una població remota de Nigèria.

Al principi la protesta d’aquest divendres s’havia pensat només per a l’àmbit europeu, en vígilies de les eleccions a l’Europarlament. Es tractava de conscienciar els ciutadans perquè votessin les opcions que tinguessin com a prioritat salvar el planeta. De fet a diversos països, inclosa Espanya, el moviment ha difós vídeos de youtubers, 'influencers' i científics cridant a tenir en compte el canvi climàtic a l’hora d’acostar-se als col·legis electorals, però al si de les tres campanyes electorals del superdiumenge espanyol han passat desapercebuts.

Notícies relacionades

Al final es va optar per estendre la crida a tot el món, com en el 15-M. Aaron Langguth, un estudiant de Berlín, destacava als mitjans durant la manifestació com, "el canvi climàtic no s’atura a les fronteres, i un dia o un altre, es tornarà irreversible". La Greta germànica, Luisa Neubauer, ha llançat amb l’activista sueca una crida al poble alemany en una tribuna al rotatiu ‘Süddeutsche Zeitung’ on afirma que "és el moment que tots resistim a escala mundial". "Sentim que nombrosos adults no han comprès que els joves no podem parar la crisi climàtica sols", han alertat.

La pròxima tardor es jugaran partits decisius en els quals podrà comprovar-se si els països es prenen seriosament el repte. L’ONU ha convocat una cimera de caps d’Estat a Nova York en la qual pretén obtenir un augment en els compromisos de reducció d’emissions mentre que els estats de la UE han de presentar abans de finals d’any els seus plans nacionals definitius en la lluita contra el canvi climàtic.