MEDI AMBIENT

Emergència climàtica: ¿Alerta imprescindible o cortina de fum?

El Consell Executiu ha declarat la situació d'urgència després de diversos anys d'inacció i retard en les renovables

La declaració ha d'anar acompanyada de compromisos i accions immediates recorda el moviment de Greta Thunberg

jcarbo47364027 manifestacion clima barcelona190315140025

jcarbo47364027 manifestacion clima barcelona190315140025 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Després que a la Gran Bretanya multitud d’administracions hagin declarat l’estat d’emergència climàtica, l’onada ha començat a entrar a Espanya per Catalunya però el fet que la primera gran institució a sumar-se hagi sigut la Generalitat ha llançat l’interrogant de si més que un avanç, aquest tipus de proclames no poden ser una cortina de fum per encobrir la inacció. Fa anys que el Govern no emprèn accions contra les emissions que causen l’escalfament global.

Des dels moviments que lideren aquesta reclamació, Fridays for Future i Extinción Rebelión, s’insisteix en la importància simbòlica de reconèixer que el planeta es troba en un estat d’emergència que necessita, per tant, mesures urgents. "La clau està en el fet que les declaracions vagin acompanyades de compromisos i seguides d’accions immediates l’aplicació de les quals ens encarregarem d’exigir amb les nostres mobilitzacions", resumeix Lucas Barrero, portaveu de Fridays for Future Girona. "No podem resoldre el canvi climàtic sense tractar-lo com una emergència", va dir davant del Parlament britànic l’activista sueca Greta Thundberg que ha inspirat el moviment estudiantil.

Paràlisi catalana

Catalunya va aprovar l’agost del 2017 la seva pròpia llei del canvi climàtic, però des d’aleshores no s’ha activat cap de les seves mesures. Ni la fiscalitat ambiental (impost al CO2), ni les taules de participació social. La instal·lació d’energies renovables està pràcticament paralitzada pels obstacles imposats per la normativa autonòmica, a més de l’aturada, que va significar el canvi en la retribució decretat pel Govern del PP. Des del 2013 no s’ha obert cap parc eòlic mentre l’energia solar tèrmica i fotovoltaica creixen amb quotes molt inferiors a les de la resta de les autonomies.

La llei catalana marca com a objectiu arribar al 50% d’energies renovables el 2030 però ara tot just supera el 15%, mentre que en el conjunt d’Espanya ronda el 40%. En la seva declaració, el Consell Executiu mostra la seva voluntat de revertir la situació i capgirar els objectius, però si no actua ràpid un  avanç electoral després de la sentència del procés pot agafar-lo sense els deures fets.

Unides Podem ha anunciat aquest dimecres que la seva primera iniciativa parlamentària serà proposar que el Congrés dels Diputats declari l’emergència climàtica. El seu diputat Juanxo López de Uralde, de la formació ecologista Equo, creu que tot i que sigui un primer pas "simbòlic", la declaració és necessària perquè "aquesta legislatura es converteixi en la de l’emergència climàtica, com reclamen les organitzacions ecologistes." "Perquè sigui un declaració de veritat, immediatament després presentarem altres iniciatives com la proposta de llei de canvi climàtic que ja vam registrar la legislatura passada", afegeix l’exdirector de Greenpeace Espanya.

L’actitud de la dreta 

Una declaració d’aquest tipus, exigida dimarts passat per 26 organitzacions, tirarà endavant al Congrés sense problemes per la majoria d’esquerres que reuneix la cambra. El concepte d’emergència climàtica forma part del vocabulari que maneja habitualment l’actual ministra de Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera. La votació serà també un bon termòmetre per mesurar el grau d’implicació al qual estan disposats a arribar els partits de l’oposició, el PP, Ciutadans i Vox, que mai esmenten el canvi climàtic com una de les seves preocupacions.

Notícies relacionades

Altres institucions catalanes, com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)la Universitat de Barcelona (UB) la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aprovat les seves pròpies declaracions d’emergència. Totes destaquen el seu paper de portaveus d’una comunitat científica que s’ha pronunciat de forma unànime sobre la necessitat d’actuar de manera urgent. Més enllà d’una declaració genèrica d’intencions, cap dels tres campus adjunta un full de ruta per reduir les seves pròpies emissions, tot i que la UB recorda que en els últims anys s’han aconseguit rebaixar gràcies a mesures d’estalvi energètic i a la contractació d’electricitat renovable.

Un bon exemple del que podria ser una declaració d’emergència efectiva és la que ha proposat la plataforma Complutenses por el Clima (CxC). Integrada per professors, estudiants, investigadors i personal d’administració i servei del campus, han demanat al Consell de Govern de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) que es firmi una declaració d’emergència climàtica que contingui un full de ruta que permeti a aquest centre arribar a les emissions zero el 2030 amb propostes de mesures concretes.