INICIATIVA D'ECOEMBES

Catalunya innova en gestió de residus amb el projecte Reciclatge 5.0

Quatre municipis, dues universitats i un hospital inicien una prova pilot amb contenidors intel·ligents

Mitjançant l'ús de la geolocalització, els usuaris que reciclin rebran punts per bescanviar per productes i serveis

reciclaje

reciclaje

2
Es llegeix en minuts

La Generalitat de Catalunya aposta per la innovació en el reciclatge d’envasos a través del projecte Reciclatge 5.0, una iniciativa d’Ecoembes  que connecta el ciutadà amb el contenidor groc a través del seu mòbil a fi de fer-lo reciclar més i millor.

Els primers a posar a prova aquest projecte seran quatre municipis, dues universitats i un hospital de Catalunya, per ser espais avançats en matèria de reciclatge. Si s’obtenen bons resultats amb aquest pilot, Ecoembes estendria Reciclatge 5.0 a altres territoris.

Aquest projecte va ser presentat ahir en la jornada ‘Tecnologies intel·ligents al servei del ciutadà’, organitzada per la Fundació Fòrum Ambiental i Ecoembes. En l’acte va participar-hi el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va recalcar que “els recursos són limitats, però la nostra capacitat d’innovació no. Per això hem de veure l’economia circular com una oportunitat”. Catalunya serà la primera comunitat on es pilotarà aquesta iniciativa, tal com va destacar el conseller: “Ens alegrem que Ecoembes hagi triat Catalunya per provar innovacions que millorin la gestió de residus. Reciclatge 5.0 fomenta valors en què creiem fermament, com la sostenibilitat o la creació de riquesa”.

Precisament, sobre l’elecció de Catalunya com a primera regió en la qual provar Reciclatge 5.0, el conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín, va comentar: “Volem convertir Catalunya en el ‘sandbox’ que lideri la transició cap a l’economia circular, o el que és el mateix, que aquesta regió es converteixi en un camp de proves controlat en què posar en marxa innovacions circulars i valorar el seu impacte en la societat”.

A l’acte de presentació també van anar-hi, entre d’altres, Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, i Ramón Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental.

Com funciona Reciclatge 5.0

Aquest projecte connecta el ciutadà amb el contenidor groc a través del mòbil, fent ús de tecnologies com la sensòrica, les ‘apps’, la gamificació i el ‘blockchain’. Els ciutadans que vulguin participar en aquesta iniciativa pilot s’hauran d’inscriure en una ‘web app’. Tots els contenidors/papereres intel·ligents disposaran d’un codi QR i, quan el ciutadà estigui a prop, gràcies a la geocalització del seu 'smarthphone', seran identificats. Per cada acció de reciclatge, el sistema computarà digitalment en ‘recicles’, un sistema de puntuació digital, que permetrà bescanviar el seu compromís per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat.

L’aplicació mòbil del projecte Reciclatge 5.0.

Notícies relacionades

El projecte es posarà en marxa al llarg del 2019 per mitjà de la col·locació de contenidors intel·ligents a Igualada, Sant Boi, Granollers i la comarca del Pla de l’Estany; i amb la instal·lació de papereres digitals a les instal·lacions de l’Hospital Can Ruti i universitats com la Politècnica de Catalunya i la Rovira i Virgili.

La idea de pilotar el projecte a Catalunya va sorgir després de la visita de membres de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a TheCircularLab, el centre d’innovació en matèria d’economia circular d’Ecoembes, que van animar l’entitat a explorar i pilotar idees innovadores a Catalunya.

Temes:

Reciclatge