EL 15-M CLIMÀTIC

Milers d'estudiants clamen pel clima a 58 ciutats espanyoles

Madrid, amb 4.500 manifestants, i Barcelona, amb 2.000, aconsegueixen les concentracions més nombroses

"Ni un grau més, ni una espècie menys", ha sigut un dels principals crits de guerra de les marxes

jcarbo47364794 manifestacion clima madrid190315195416

jcarbo47364794 manifestacion clima madrid190315195416 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

“Ni un grau més, ni una espècie menys”, “Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat·, "¡Justícia climàtica!". Consignes com aquestes han ressonat aquest divendres a les  58 ciutats espanyoles que s’han sumat a la crida que va fer la sueca Greta Thunberg. Milers d’estudiants molt joves, la majoria d’entre 15 i 22 anys, s’han manifestat pels centres urbans en el que sembla el germen d’un gran moviment espontani que pugna per desencallar la lluita contra el canvi climàtic.

La jornada no ha sigut aliena a l’escalfament global que ha portat els escolars a la mobilització. Després d’un febrer i d’una primera meitat de març caracteritzats per les altes temperatura i l’escassetat de pluges, la jornada ha estat dominada pel sol i la calor en la majoria de manifestacions. “Aquesta calor, al març, no és normal" i "Madrid, amb platja, vaja, vaja, vaja" han corejat amb ironia els participants a la capital d’Espanya.

Aquesta manifestació, que ha partit de la Puerta del Sol i ha acabat a prop del Congrés dels Diputats, ha sigut la més nombrosa d’Espanya. 4.500 participants, segons la policia municipal de Madrid; més de 10.000, segons la plataforma organitzadora Fridays For Future. Més de 2.000 s’han congregat a Barcelona.

En només vuit setmanes

"Fa vuit setmanes gairebé ningú coneixia aquí Greta Thunberg i mira ara", explicava Luisa Ripoll, una de les portaveus de Fridays Madrid. "És impressionant haver tret tanta gent al carrer per aquesta causa, que a Espanya s’ha ignorat sempre; divendres passat n’érem 500", en recordava una altra.

Els manifestants no han pogut arribar a la porta dels lleons com pretenien perquè el dispositiu policial els ho ha impedit. A uns 50 metres de distància han hagut de llegir el manifest que recorda com els científics han advertit que, si no s’actua amb urgència, les temperatures pujaran per sobre dels 1,5 graus, una cosa "catastròfica".       

A Madrid no tot ha sigut harmonia. Aprofitant la inexperiència dels organitzadors, uns 40 activistes del Sindicat d’Estudiants han pres la capçalera amb una pancarta i un camió carregat d’altaveus amb què han intentat marcar els lemes dels manifestants incloent-hi crítiques a tots els partits i governs i apologia de l’anticapitalisme.

Els portaveus de Fridays han viscut amb impotència aquest intent d’apropiació. "Nosaltres ens desmarquem, perquè som un moviment apartidista i hi ha lemes que s’han cridat que no van amb aquesta idea", explicava el Koldo, un portaveu.

El camió contaminant

Notícies relacionades

Ningú s’ha deslliurat dels missatges crítics de l’altaveu sindical. Ni tan sols l’ajuntament de Manuela Carmena. Tota una paradoxa, no només perquè l’alcaldessa ha creat la primera zona de baixes emissions d’Espanya (Madrid Central), sinó també perquè el camió contractat pel Sindicat d’Estudiants, amb etiqueta ambiental groga, té vetat circular per aquesta àrea, l’escenari de la manifestació. Emet massa CO2, el principal causant del canvi climàtic.

Per si fos poc, el vehicle carregava també un grup electrogen, destinat a alimentar l’equip de so, encara més contaminant que el tub d’escapament. "I no t’oblidis que els seus cartells eren de plàstic, quan tot els nostres són de paper o cartró", apuntava una altra portaveu. Decididament, la sensibilitat d’aquest sindicat no és la mateixa que la d’un moviment en què els seus membres han decidit no agafar mai l’avió pel seu alt poder contaminant. La Greta, per exemple, va convèncer la seva mare, cantant d’òpera, perquè només actués a Suècia i no hagués d’utilitzar el transport aeri.