ORGANISME CLAU

El Govern posa en marxa la renovació d'un Consell Nuclear avui monopolitzat pel PP

Els terminis per tramitar el canvi de consellers abans de les eleccions són ajustats, però factibles

L'Executiu proposa tres membres designats pel PSOE i un per Podem, davant del bloqueig de la negociació amb PP i Cs

Agents de la Guàrdia Civil vigilen l’accés a la central nuclear de Cofrents (València).

Agents de la Guàrdia Civil vigilen l’accés a la central nuclear de Cofrents (València). / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El Govern ha posat aquest divendres en marxa la renovació del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) pràcticament sobre la campana, amb els terminis molt ajustats per poder portar-la a terme abans de les eleccions. El Consell de Ministres ha aprovat una llista de quatre canditats que han sigut consensuats només amb Podem davant del rebuig del PP i Ciutadans, que mantenien bloquejada la negociació des de fa setmanes. Si, com és previsible, el Congrés rebutja la llista (es necessita un recolzament de 3/5 dels diputats) o simplement no respon en un mes, l’Executiu podrà aprovar-la directament per decret. 

La decisió té molta transcendència. Si els noms tiren endavant seran les persones que hauran de prendre decisions clau en matèria de seguretat en l’etapa en què es decidirà si les nuclears tanquen als 40 anys de la seva vida útil, si aquesta es prolonga uns anys més (entre el 2025-35), com ha pactat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, amb les elèctriques o si se’n va als 60 anys, com propugnen el ‘lobby nuclear’ i el PP. El mandat dels consellers dura sis anys, dos més que una legislatura completa.

Tres del PSOE; un de Podem

Els noms que proposa l’Executiu són tres en representació del PSOE: Pilar Lucio, la portaveu socialista d’Energia al Congrés dels Diputats; Elvira Romera Gutiérrez, catedràtica de Física de la Universitat de Granada i actual directora de l’Institut Universitari d’Investigació Carles I de Física Teòrica i Computacional, i el català Josep Maria Serena i Sender,  que presideix la Comissió de Medi Ambient de l’Escola d’Enginyers Industrials de Catalunya. El lloc reservat a Podem correspon a  Francisco Castejón, físic del CSIC i dirigent d’Ecologistes en Acció.

En cas de no renovar-se, el CSN entraria en una situació totalment precària a partir del dia 20. En aquesta data acaba el mandat de la consellera Rosario Velasco, proposada pel PSOE, però que sempre ha votat alineada amb els consellers del PP. També acaba el de Fernando Castelló, proposat per aquest últim. Tots dos podrien seguir, però en situació d’interinitat.

L’únic conseller socialista alineat amb la política nuclear de l’actual Executiu, Jorge Fabra, va abandonar el seu lloc al complir el 2 de febrer l’edat reglamentària, 70 anys.

La situació del president del Consell, Fernando Martí, també és precària. El seu mandat va expirar el 28 de desembre passat i exerceix el seu càrrec de manera interina. Malgrat haver sigut secretari d’Estat d’Energia d’un dels governs de Rajoy, va ser reprovat per unanimitat de tots els grups parlamentaris després d’haver ocultat uns informes tècnics sobre la construcció del Magatzem Nuclear Centralitzat a Villar de Cañas (Conca).

El precedent

L’únic conseller que quedarà el pròxim dia 20 en plenitud de funcions serà el tercer nomenat pel PP, Javier Dies Llovera. La seva designació va ser molt polèmica perquè mai cap partit havia ostentat la majoria en el Consell. Substituïa el nomenat a proposta de l’antiga CiU. El Congrés va rebutjar el seu nom i el PP va recórrer a la mateixa facultat de nomenar-lo per decret que aquella de la qual es servirà probablement l’Executiu.

Les actuals negociacions amb el PP, comandades per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es van bloquejar des que el partit de Casado va vetar el conseller proposat per Podem. La ministra no ha volgut forçar una altra proposta de Podem perquè estima que el veto és només una excusa per frenar la renovació, donat els avantatges que li atorga la seva composició actual. Tres consellers conservadors i un de socialista que vota amb ells. No es pot demanar més.    

Reclamació de Greenpeace

Notícies relacionades

Greenpeace va reclamar recentment al Govern la “urgent” renovació per motius “democràtics, legals i de garantia institucional”. L’oenegé va recordar que el president del Consell no només està reprovat, sinó que “el Congrés va demanar el seu cessament a l’Executiu”.