INICIATIVA PER PROTEGIR L'ENTORN MARÍ

Ecoembes i la Fundació Ecolaf van recollir 113 tones de residus

L'acumulació d'escombraries s'ha convertit en una de les amenaces principals per a la biodiversitat marina

El projecte compta amb la col·laboració de 2.000 pescadors i 462 vaixells pesquers d'arrossegament

ecoembes

ecoembes

2
Es llegeix en minuts

Cada any, vuit milions de tones d’escombraries acaben en el fons del mar, segons un estudi publicat a la reconeguda revista Science. L’acumulació de residus en mars i oceans, problema causat en un 80% per l’activitat humana, s’ha convertit en una de les amenaces principals per a la biodiversitat marina. Amb l’objectiu de pal·liar el problema, Ecoembes –organització mediambiental sense ànim de lucre– i la Fundació Ecolaf –empresa de reciclatge i moda– treballen des del 2015 en el projecte Upcycling the Oceans que retira residus dels fons marins mitjançant vaixells pesquers d’arrossegament per transformar-los en fil de primera qualitat que permeti crear teixits. El projecte és beneficiós per partida doble ja que, d’una banda, es retiren els residus afavorint el manteniment de l’entorn i fent possible el seu reciclatge i, de l’altra, s’evita l’extracció de nova matèria primera per a la fabricació de peces i complements.

Dins d’aquest projecte al llarg de l’any 2017 s’han aconseguit recollir un total de 113 tones de residus, gràcies a la col·laboració de 2.000 pescadors i 462 vaixells pesquers d’arrossegament a 32 ports pesquers del Mediterrani i de Galícia.

Combatre les escombraries

Un altre dels projectes capdavanters d’Ecoembes juntament amb SEU/Birdlife, és Libera, que pretén conscienciar els ciutadans de la importància de mantenir nets els entorns naturals i combatre les escombraries. Dins de les activitats destacades es troba la campanya 1m² per la natura, una recollida col·laborativa nacional anual per alliberar l’entorn d’escombraries.

De moment, la iniciativa té en el punt de mira més de 340 punts de gran valor ecològic, dels quals, 24, són fons marins. Els  voluntaris treballaran per eliminar les escombraries dipositades sota el mar i que, des de la superfície, resulten imperceptibles.

“Els residus i la contaminació estan asfixiant els nostres mars. Estem davant d’un problema d’una dimensió aclaparadora que requereix la col·laboració de tots i mesures urgents. Gràcies a aquest projecte pioner, no només estem ajudant a netejar els nostres oceans, sinó que, alhora, donem una segona vida als residus gràcies al reciclatge”, assenyala Óscar Martín, conseller delegat d’Ecoembes.

Per la seva banda, Javier Goyeneche, president i fundador d’Ecolaf, afirma: “És imprescindible conscienciar la gent sobre el que està passant i la importància d’actuar davant de la gravetat de la situació.  És a les nostres mans”.

Dades rellevants

En negatiu: Segons les Nacions Unides la contaminació de l’oceà provoca la mort de més d’un milió d’ocells marins i 100.000 mamífers aquàtics a l’any com a conseqüència de la ingesta de taps, restes d’ampolles, xeringues, etc. que floten per l’aigua. Les partícules plàstiques entren en la cadena alimentària i permeten la propagació d’espècies invasores que s’adhereixen a la superfície dels plàstics, i es desplacen grans distàncies i colonitzen nous ecosistemes.

Notícies relacionades

Només en el Mediterrani, el mar interior més gran del món, s’estima que viatgen a la deriva més de tres milions de tones d’escombraries, de les quals el 50% és plàstic. Una ampolla de PET tarda a degradar-se al voltant de 400 anys. El nostre planeta és incapaç d’absorbir un material no biodegradable com és aquest.

En positiu: El 2017, es van reciclar més d’1,4 milions de tones d’envasos lleugers i envasos de cartró i paper a tot el territori nacional, amb la qual cosa es va assolir una taxa de reciclatge del 77,1%. Gràcies a aquest percentatge, es van obtenir beneficis ambientals, com evitar l’emissió d’1,2 milions de tones de CO2a l’atmosfera o estalviar 5,8 milions de MWh. Així mateix, es van estalviar 20,15 milions de metres cúbics d’aigua.