VISITA INESPERADA

Una tortuga babaua nia a Premià de Mar

L'animal ha tornat al mar després de pondre a la platja

És la segona aparició de l'espècie a la costa catalana en menys de dos mesos

Una tortuga babau fa una posada d’ous a la platja de Premià / VÍDEO CEDIT PER XAVIER CANO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una tortuga babaua ha sorprès aquest matí a la platja de la Descàrrega de Premià de Mar a primera hora del matí. La policia local del Maresme ha rebut poc abans de les set l’avís de la presència de l’animal a la platja, amb la intenció de fer-hi la posta d’ous, i ha rebut el tractament de la Fundació per la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), que ha pres les mesures necessàries per protegir la posta.

L’exemplar, d’uns 50 centímetres de longitud, ha sigut vist per alguns testimonis en el moment de fer un forat però a causa de l’expectació que ha suscitat entre la gent, que aquella hora ja era per la platja, ha desistit i s’ha desplaçat uns metres per tornar a intentar-ho. Però novament intimidada pels curiosos, ha tornat a l’aigua per desaparèixer mar endins. Xavier Cano, un usuari de Twitter, ha pogut captar un vídeo de l’animal en el moment de fer la posta. 

Tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el recolzament d’Agents Rurals, s’han acostat fins a la platja per poder localitzar el niu i comprovar que l’exemplar de tortuga havia fet una posta d’ous. Els agents rurals, com a membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, han procedit a acordonar la zona per protegir els ous, que han sigut recollits i custodiats pel CRAM per a la seva posterior incubació i devolució de les cries que en neixin al mar. Segons els tècnics de l’associació, la distància de la vora a què s’ha produït la posta i el fet de ser un lloc tan freqüentat feien inviable que les cries es desenvolupessin de forma segura i que les tortuguetes que poguessin néixer poguessin arribar a l’aigua després de la hipotètica eclosió. 

Es tracta d’una situació similar a la que es va viure a Mataró a finals de juny, quan una tortuga de la mateixa espècie es va acostar fins a la platja de Sant Simó i va fer una posta de 170 ous, fet que va obligar a activar un dispositiu especial de vigilància per salvaguardar el niu.

El servei de Fauna i Flora de la Generalitat ja va explicar segons declaracions d’Aida Tarragó, que aquest tipus d’escena no era habitual a la costa catalana, tot i que “en els últims vuit anys hi ha hagut un increment de casos de nidificació a les platges”, ja sigui per un procés migratori de població atlàntica o per efectes del canvi climàtic. 

L’espècie babaua

Notícies relacionades

La tortuga babaua és una espècie marina present a les zones tropicals i temperades de tot el món. Acostuma a tornar a les platges on va néixer per fer la posta d’ous, tot i que també algunes femelles poden fer alguna posta ocasional en noves àrees.

A començaments d’any, un estudi publicat a la revista Scientific reports apuntava que protegir els llocs de nidificació esporàdica com aquests pot ser crucial al Mediterrani occidental per conservar l’espècie en el futur.