ATACS D'INSECTES

El 80% d'al·lèrgics moren a la primera hora de la picadura

A Espanya només moren entre 4 i 10 persones a l'any per picadura de vespa o abella

Les reaccions poden provocar des d'una inflor local fins a la caiguda de tensió arterial

undefined31362737 ejemplar de avispa asi tica  vespa velutina  foto  uib  univ180723173000

undefined31362737 ejemplar de avispa asi tica vespa velutina foto uib univ180723173000

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera hora transcorreguda després de la picadura d’una vespa (ja sigui de l’espècie invasora asiàtica o autòctona) és determinant, ja que el 80% de les persones al·lèrgiques moren en aquell període si no són ateses.

"Com abans es mostrin els símptomes de la reacció al·lèrgica, més ràpid pot tenir lloc el procés de la mort", ha explicat l’al·lergòleg de l’Hospital Santa Maria de Lleida, Luis Marqués, que ha remarcat que "no hi ha remeis casolans" per frenar la reacció a la picadura de vespa.

No obstant, a Espanya es calcula que només moren entre 4 i 10 persones a l’any per picadura de vespa o abella, i això indica que molts al·lèrgics, tot i que s’inflin o mostrin sensació d’asfíxia, "són capaços de frenar la reacció passades dues o tres hores", ha matisat.

Mateixos efectes

La picadura de l’espècie invasora Vespa velutina o vespa asiàtica "té els mateixos efectes en l’ésser humà que els d’altres espècies autòctones", sobretot la Vespa crabro, de mida més gran i predominant a la vall del Jerte, Càceres i Andalusia.

"L’única diferència és que la vespa asiàtica injecta més quantitat de verí, i això pot provocar més dolor i inflor", ha explicat l’expert, qui ha remarcat que la reacció al·lèrgica depèn del sistema immunològic de cada individu i no del tipus de vespa.

Les reaccions més "inofensives" poden causar una inflor local d’uns 10 centímetres, mentre que les "sistèmiques lleus" comporten la ràpida expansió d’una picor per la palma de les manspeus, genitals i clatell que després es generalitza per tot el cos.

Les més greus provoquen la caiguda de la tensió arterial, que fa que la sang no arribi als òrgans, o afecten la respiració i la regulació sanguínia i causen una de cada tres morts per asfíxia a l’inflar-se la laringe.

Època àlgida

Notícies relacionades

Marqués ha atribuït les morts recents al fet que "ara aquests insectes estan més actius, ja que amb la calor de l’estiu, els nius han crescut" i les persones passen "més hores al camp".

Per això, ha recomanat no acostar-se a cap niu de vespes i, en cas de picadura, apartar-se ràpidament (aquests insectes alliberen unes feromones d’alarma que adverteixen els congèneres per atacar), aplicar gel a la zona i acudir a urgències si apareixen símptomes més enllà del dolor o la picor localitzada.

Temes:

Animals Abelles