L'ADN DE LA SETMANA

Sàhara

mbenach37200636 zghala  a woman from western sahara  looks at the fence in t170217223540

mbenach37200636 zghala a woman from western sahara looks at the fence in t170217223540 / RYAD KRAMDI

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

Estem en el període de l’any en què de vegades ens sembla viure en les condicions del desert del Sàhara. En el que ara és un desert s’han trobat pintures que ens diuen que en algun moment el Sàhara podia mantenir poblacions humanes que vivien de la caça o que fins i tot feien pastar ramats. Però també hi ha hagut moments en què les condicions climàtiques eren encara més àrides que les actuals.

Un article recent afirma que això passava quan a Europa hi havia un clima molt més fred.

Es tracta d’un estudi fet per grups de recerca alemanys que han analitzat la composició dels coralls del mar Roig. Als esquelets guarden informació de les temperatures i la salinitat que hi ha hagut en diferents períodes històrics. Els resultats són que entre mitjans del segle XVIII i a mitjans del segle XIX la salinitat correspon a un entorn més àrid i que a partir d’aquesta data va refrescar relativament. El curiós és que aquest període coincideix amb el final del que s’ha anomenat la Petita Edat de Gel, que va començar cap al 1450 i que es va fer notar a tot Europa. Cap al 1850 hi va haver un canvi en el clima que va donar lloc a condicions similars a les actuals.

Els canvis del clima poden ser globals però manifestar-se de forma diferent localment

Notícies relacionades

El que ens indiquen aquests resultats és que, com ja se sabia, hi ha hagut períodes en què el clima ha variat de forma significativa a tot el món. També ens indiquen que condicions que a certes parts del planeta poden donar lloc a un clima més fred, en d’altres poden representar un augment de la temperatura i, en el cas del Sàhara, de la seva aridesa.

Amb els canvis actuals del clima veiem una cosa semblant. Aquest any, per exemple, al nord d’Europa s’han registrat altes temperatures de forma excepcional, mentre que a les zones mediterrànies hi ha hagut més pluges de l’habitual, tot i que la temperatura mitjana s’ha incrementat a tot arreu. Els canvis en el clima poden ser globals però manifestar-se de forma diferent en cada lloc. És el que observem ara i el que passava al Sàhara fa un parell de segles.