On Catalunya

Polèmica per la construcció de més vivendes a la cala d'Aiguafreda, a Begur

Salvem Aiguafreda i SOS Costa Brava, en contra del pla urbanístic per ampliar una urbanització dels anys 70

bagur---google-maps

bagur---google-maps

3
Es llegeix en minuts
Arnau Soto

Les entitats ecologistes Plataforma Salvem Aiguafreda i SOS Costa Brava rebutgen el projecte urbanístic de construcció de 180 vivendes a la zona urbanitzable de cala d’Aiguafreda a Begur, vigent des dels anys 70. El projecte, que permetrà construir, si s’aprova finalment, vivendes de segona residència, la majoria unifamiliars, i tres nous hotels, ocuparà una superfície total que s’acostarà als 145.564 metres quadrats.

Segons l’alcalde de Begur, Joan Loureiro, "la urbanització en qüestió no és nova. Conté edificacions des de 1975 fins a la seva aprovació en l’informe del 2003. L’únic canvi que hem fet des de l’Ajuntament és finalitzar tots els serveis públics per poder donar llicències urbanístiques, és a dir: la xarxa d’enllumenat públic, de telefonia, de dipòsit d’aigua, etcètera”, afirma.

Aquestes entitats ecologistes,  Plataforma Salvem Aiguafreda i SOS Costa Brava, que s'estan manifestant cada estiu en contra de tots els projectes que amenacen el litoral gironí de la costa catalana, han demanat la retirada del projecte. Així mateix, entitats veïnals al costat de La Plataforma Salvem Aiguafreda han presentat al·legacions en contra del pla urbanístic de l’Ajuntament, el termini d’entrega del qual s'acaba aquest dilluns.

Lydia Chaparro, veïna del municipi i portaveud’Ecologistes en Acció, apunta: "Aquest tram del litoral català ja pateix una saturació insostenible els mesos d’estiu. La construcció massiva de segones residències posa en perill el caràcter autèntic amb què l’Ajuntament es publicita i, a més, podria comportar conseqüències negatives per als negocis turístics tradicionals".

Absència d’informes d’impacte ambiental

La urbanització d’aquest tram de la costa disposa d’un informe favorable de la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat el 2016 però, segons Ecologistes en Acció, en aquest informe de set pàgines la Generalitat es limita a avaluar si la zona urbanitzable envaeix o limita amb els espais protegits però omet qualsevol altre tipus d’avaluació ambiental concreta. "De fet, indica que es tracta d’un espai natural molt fragmentat, però que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) és congruent tant en la delimitació com en la regulació", ha explicat Xaparro.

Segons La Plataforma Salvem Aiguafreda, la memòria que ha presentat l’Ajuntament no inclou cap informe d’avaluació ambiental i considera que en el context actual d’escassetat de recursos naturals i de canvi climàtic "les actuacions urbanístiques especulatives com aquesta haurien de formar part del passat, no del futur que volem construir".

Actualment, prop del 20% de la zona urbanitzable en les proximitats de la cala d’Aiguafreda ja està construïda i plantejada des d’un projecte urbanístic dels anys 70. L’alcalde de la localitat gironina, Joan Loureiro, defensa que "les últimes modificacions del POUM han anat de la mà de la Generalitat i avalen els espais naturals protegits que presentem en el projecte, com l’espai Natura 2000, i que no s’incrementa l’edificabilitat, com afirmen les entitats ecologistes."

S.O.S Costa Brava

El cas de Begur no és l’únic en el desenvolupament urbanístic de zones turístiques de la costa catalana. Divendres passat, dia 30, nombroses entitats es van reunir a la seu del’Associació de Naturalistes de Girona  per organitzar-se com a plataforma SOS Costa Brava i per acordar un front comú en la defensa i la conservació del litoral de la costa de Girona.

Notícies relacionades

Sergi Nuss, membre del’Associació de Naturalistes a Girona, valora molt negativament la posició que ha adoptat l’Ajuntament en aquest projecte. "Estem parlant d’una planificació obsoleta, en la qual el mateix POUM recull que es pot reduir l’espai urbanístic, per això no compartim la posició de l’Ajuntament al proposar-se la urbanització".

També ha afegit, en nom de l’Associació de Naturalistes de Girona, que "el projecte és un despropòsit". "Tenim experiència –afegeix– en desclassificacions de sol i no entenem com des del consistori s’opta per explotar un dels terrenys més verges de la Costa Brava".