Dia Mundial dels Oceans

Greenpeace troba plàstics i químics a l'Antàrtida

L'ONG exigeix un santuari que protegeixi les seves aigües de les amenaces de la sobrepesca i la contaminació

fcosculluela33269714 mas periodico pinguinos en la antartida161028100839

fcosculluela33269714 mas periodico pinguinos en la antartida161028100839

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Greenpeace exigeix la creació urgent d’un santuari antàrtic amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, que se celebra aquest divendres després que en una expedició de l’ONG a l’Antàrtida s’hagin trobat plàstics i altres substàncies químiques perilloses.

En l’expedició realitzada a l’estiu austral, la majoria de les mostres d’aigua i neu recollides per l’organització tenien PFAS, unes substàncies químiques que poden dificultar la reproducció i el desenvolupament d’éssers vius.

Prop de 8 milions de tones de plàstics acaben als mars i oceans cada any, per la qual cosa Greenpeace reclama mesures "urgents" per parar el flux constant de plàstics als mars i la creació d’una xarxa de reserves marines a gran escala.

L’organització lamenta que ni tan sols l’oceà més remot del planeta no és lliure de l’impacte nociu de l’ésser humà, així que insta a la creació d’un santuari que en protegeixi les aigües de les amenaces de la sobrepesca o la contaminació dels plàstics.

La responsable de la campanya ‘Protegir l’Antàrtida’ de Greenpeace, Pilar Marcos, ha advertit que, lluny de pensar que l’Antàrtida és com un desert remot i pristí, l’impacte de l’ésser humà en processos de contaminació és "evident" en l’impacte del canvi climàtic o la pesca industrial de krill.

Microfibres

"Els resultats mostren que fins i tot els hàbitats més remots de l’Antàrtida estan contaminats amb residus de microplàstics i substàncies químiques perilloses persistents. Necessitem actuar més al nord per evitar que aquests contaminants acabin a l’Antàrtida, en primer lloc, i necessitem a més un santuari de l’oceà Antàrtic perquè pingüins, balenes i tot l’ecosistema es pugui recuperar de les pressions a què s’estan enfrontant", ha insistit.

En concret, set de les vuit mostres d’aigua preses a la superfície del mar contenien microplàstics, com microfibres (almenys una peça de microplàstic per cada mostra d’un litre).

A més, de les nou mostres que es van recollir amb una xarxa manta en arrossegament, en dues es va detectar també la presència de microplàstics.

L’ONG assenyala que la superfície terrestre "tampoc no se’n deslliura, ja que en set de nou preses a la neu es van trobar concentracions de substàncies químiques persistents, entre elles per i polifluoroalquilades, conegudes com a PFAS, uns compostos químics àmpliament utilitzats en molts processos industrials i productes de consum i relacionats amb problemes en la reproducció i desenvolupament d’organismes. Les mostres es van prendre en neu acabada de caure, fet que suggereix que procedeixen de la seva presència a l’atmosfera.

Frida Bengtsson, que va participar en l’expedició a bord de l’Artic Sunrise, assegura que també van ser testimonis de "tota mena de rebutjos de la indústria pesquera a l’Antàrtida".

Brossa marina

"Boies, xarxes i lones flotant en icebergs, una cosa realment trista d’observar. Tot i que els traguem de l’aigua, això evidencia la necessitat de protegir de l’activitat humana aquest oceà i la seva increïble vida salvatge", ha lamentat.

Tots els oceans s’han mostrat els últims anys com un veritable contenidor de plàstics, ja que al voltant de 8 milions de tones de plàstics acaben als mars i oceans anualment, la qual cosa suposa entre el 60% i el 80% de la brossa marina acumulada, majoritàriament en forma de microplàstics.

Notícies relacionades

Greenpeace assegura també que cada segon més de 200 quilos d’escombraries van a parar a mar. Per això, reclama mesurades per frenar el flux constant de plàstics als nostres mars i que es creï una xarxa de reserves marines a gran escala, com un gran santuari a l’oceà de l’Antàrtida, una petició que ja han recolzat més d’1,6 milions de persones al món.

La proposta per crear un Santuari Antàrtic d’1,8 milions de quilòmetres permetria protegir una superfície cinc vegades més gran que Alemanya i es convertiria en l’àrea protegida més gran de la Terra. La proposta, que ha sorgit de la Unió Europea i ha sigut recolzada pel Govern alemany, serà discutida per la Comissió de l’Oceà Antàrtic en la seva pròxima reunió, al mes d’octubre.