ALERTA SANITÀRIA

Nou de cada deu persones respiren aire contaminat

La pol·lució és la causa directa de 7 milions de morts anuals

«La contaminació és el pitjor desafiament per a la salut pública mundial», adverteix l'OMS

zentauroepp43139972 seu101  se l  corea del sur   01 05 2018  vista del centro d180502084545

zentauroepp43139972 seu101 se l corea del sur 01 05 2018 vista del centro d180502084545 / YONHAP

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nou de cada deu persones al món respiren aire contaminat, cosa que provoca 7 milions de morts anuals per causes directament relacionades amb la pol·lució, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

«El més dramàtic és que les xifres s'han estabilitzat. Que, malgrat els progressos aconseguits i els esforços en marxa, encara la immensa majoria de la població mundial, el 92 %, respira aire contaminat amb uns nivells molt perillosos per a la salut», va denunciar en teleconferència la directora de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, María Neira.

«La contaminació ambiental és el pitjor desafiament per a la salut pública mundial», va remarcar.

Segons les investigacions de l'organització, els nivells de contaminació s'han mantingut estables els últims sis anys, amb petites millores a Europa i les Amèriques.

D'acord amb l'agència sanitària de l'ONU, la pol·lució de partícules fines penetra profundament en els pulmons i en el sistema cardiovascular, i causa malalties potencialment mortals com vessaments cerebrals, atacs al cor, obstruccions pulmonars i infeccions respiratòries, incloent-hi la pneumònia, que és una de les principals causes de mort dels menors de 5 anys.

L'OMS considera que la contaminació és un factor de risc essencial en moltes malalties no transmissibles, i que està directament relacionada amb un 24% de les defuncions per malalties cardíaques; un 25% de les defuncions per apoplexies; un 43% de les morts per obstrucció de les vies respiratòries, i un 29% dels òbits per càncer de pulmó.

En total, l'OMS estima que 7 milions de persones moren anualment per causes directament relacionades amb la contaminació externa o interna.

La pol·lució ambiental va causar la mort de 4,2 milions de persones el 2016, mentre que la contaminació interior de la llar va estar directament relacionada amb la de 3,8 milions.

La suma d'aquestes defuncions és de 8 milions, ja que l'OMS estima que un milió es van deure a inhalació d'aire contaminat tant a casa com a l'exterior.

Combustibles casolans insans

La contaminació interior es deu essencialment a l'ús decombustibles insans per cuinar, il·luminar i escalfar.

«És per això que gran part de la contaminació la pateixen les dones i els nens», va especificar Heather Adair-Rohani, tècnica de l'OMS, sense aportar dades concretes.

Prop de 3.000 milions de persones encara no tenen accés a fonts d'energia neta per cuinar, «i malgrat les evidències del perill que representen, el canvi és massa lent», va remarcar Adair-Rohani.

El 90% d'aquestes morts són en països de baixos i mitjans ingressos, especialment a l'Àsia, l'Àfrica i l'Orient Mitjà, amb nivells que superen en molts casos cinc vegades els establerts per l'OMS, tot i que és un problema global que afecta tot el planeta, incloent-hi algunes àrees de països rics.

«Hem vist una intensificació de l'interès polític per reduir els nivells de pol·lució als països rics. Esperem veure un augment similar dels esforços a tot el món», va afegir Neira.

L'exemple de la Xina

Dit això, va destacar com a «molt positiu» l'exemple de la Xina, que si bé té uns nivells de contaminació altíssims, «s'ha proposat com a política d'Estat reduir-los».

Va afirmar que els nefastos efectes de la contaminació en la població van ser essencials en la decisió de les autoritats xineses d'actuar amb determinació.

L'experta va explicar que les dades de què disposen provenen d'informació oficial aportada pels països, dades de satèl·lits i de models matemàtics, però va advocar perquè totes les nacions sense excepció facin més esforços per mesurar els seus nivells de contaminació.

Notícies relacionades

«La informació que tenim no és completament precisa, però és la millor que hem tingut mai tenint en compte les dades obtingudes», va assumir.

No obstant això, la directora va afirmar que no correspon només als països lluitar contra la contaminació, sinó també als ciutadans, que han «de ser conscients que la pol·lució no és únicament un problema per al planeta, sinó també per a la seva salut».